Kisebbségi témákról tárgyalt a szerb államigazgatási miniszterrel Pásztor Bálint

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

Több fontos kisebbségi témáról beszélt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője Kori Udovički államigazgatási és önkormányzati miniszterrel.

A találkozón szó volt többek között a nemrég elfogadott nemzeti tanácsokról szóló törvénymódosításról, valamint az októberi választásokról is. Pásztor Bálint elmondta, ez egy kapcsolatfelvevő beszélgetés volt, amelyen megállapodtak, hogy három-négyhavonta egyeztetni fognak az aktuális kisebbségvédelmi kérdésekről. „A nemzeti tanácsi választások után egy munkacsoport fog megalakulni, amely kidolgozná a nemzeti tanácsokról szóló törvény újabb módosítását” – mondta el Pásztor Bálint a Pannon RTV-nek nyilatkozva.

„Ez egy olyan feladat, amely a Szerb Haladó Párt és a VMSZ közötti koalíciós szerződésből fakad, valamint abból, hogy az alkotmánybíróság januárban hatályon kívül helyezett néhány rendelkezést a nemzeti tanácsokról szóló törvényből. Ennek a törvénymódosításnak az lenne a célja, hogy egyrészt tiszteletben tartsuk az alkotmánybírósági határozatot, másrészt viszont azoknak a hatásköröknek a nagyobb részét, amelyeket az alkotmánybíróság megsemmisített, átfogalmazás útján vissza tudjuk emelni a törvény szövegébe, illetve a jogrendbe. A jövő év folyamán elfogadásra kerülhetne ez a törvénymódosítás. Emellett a részarányos foglalkoztatásról beszéltünk, arról a kérdéskörről, amely vonatkozásában az elmúlt 25 évben komolyabb eredményeket nem sikerült elérnie egyik kormánynak sem. Törvényeket is kell módosítani, és egyáltalán a kormány hozzáállását kellene megváltoztatni annak érdekében, hogy az alkotmányos rendelkezéseket figyelembe véve a nemzeti közösségekhez tartozó emberek a bíróságokon, a rendőrségen, a vámhivatalban, a közvállalatokban jelen tudjanak lenni, és az állampolgárok saját anyanyelvükön tudjanak ezekkel az állami szervekkel kommunikálni” – mondta el Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője a Pannon RTV-nek.

(vajma.info/Kárpátalja)