A tyúkszem

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

Ilyenkor, nagy hőségben szeretek mezítláb járkálni a lakásban, de hallottam, hogy a sok mezítlábas járkálástól tyúkszemet lehet kapni. Tényleg így van? Miképp lehet megelőzni a tyúkszem kialakulását, s ha már kialakult, miként lehet megszüntetni azt? – írja levelében egy mezőkaszonyi olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– Azzal kezdeném, hogy a sok, mezítlábas járástól tényleg tyúkszem alakulhat ki, de ha az ember hetente csak 1-2 napig járkál így, attól még nem betegszik meg a lába – kezdi beszélgetésünket a szakorvos. – Egyébként a tyúkszem gyakori egészségügyi probléma, s bármelyik életszakaszban megtámadhatja az embert, viszont a középkorúak és az idősek gyakrabban betegednek meg, mint a fiatalok. Általában a láb megnyomódásától, a bőr dörzsölődésétől alakul ki többnyire akkor, ha valaki szűk lábbelit visel, vagy ha – mint már említettem – sokat jár mezítláb. Gyakrabban a lábfejen, a talpon, ritkább esetben pedig a köröm melletti részen jelenhet meg a tyúkszem. Az epidermisz felülete megkeményedik, a tyúkszem formája pedig nem szimmetrikus. Szélei sárgás-szürke színűek. Méretük különböző, nagyságuk 1-től 5 mm-ig terjed, de nagyobbak is lehetnek. Külsőleg hasonlítanak a tenyérben keletkező bőrkeményedésekre. A tyúkszem járás közben nagy fájdalmakat okozhat. Ha leoperálásuk során eltávolítjuk a hámrétegüket, közepükben rózsaszínű, nedves, cérna alakú, könnyen vérző részeket találunk. A tyúkszemek kiemelkednek a bőr felszínéből, a talpon kialakulóknak pedig nagyon mélyen van a gyökerük.

– Miként kezelik, és hogyan lehet megelőzni a tyúkszemet?

– Kezelésük a nagyságuktól és az elhelyezkedésüktől függ. Ha aprók, még nem fájnak vagy csak enyhén, elegendő az orvos által felírt tyúkszemtapasz használata vagy a különböző, ugyancsak az orvos által ajánlott oldatok alkalmazása. Ha több, mint 5 mm nagyságúak, és enyhe fájdalmakat okoznak, cseppfolyós hidrogénnel lefagyasztjuk őket. Amennyiben pedig a méretük ugyancsak meghaladja az 5 mm-t, de nagyon fájnak, helyi érzéstelenítéssel, műtét útján távolítjuk el a tyúkszemeket. A megelőzés érdekében pedig ne járjunk hosszabb ideig mezítláb, és ne viseljünk szűk lábbelit.

Lajos Mihály