Kóstold meg, készítsd el!

II. Hagyományőrző Gasztonómiai Nap Haláboron

2014. július 31., 07:30 , 707. szám

Július 25-én második alkalommal rendezte meg Hagyományőrző Gasztronómiai Napját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Halábori Alapszervezete a falu központjában lévő parkban. A programokra és a finomságokra meglepően sok gyermek és felnőtt volt kíváncsi.

Ahogy azt Kádár Szilvia, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke elmondta, a rendezvény célja, hogy bemutassák, népszerűsítsék a fiatalok körében a hagyományos ételeket, hogy mindazt, amit a mostani felnőttek számára nagyanyáik készítettek, a fiatalok is el tudják majd készíteni unokáik számára. Az alapszervezet aktivistái, Strom Szilvia, File Irénke, Balogh Ilona, Kádár Szilvia, Balogh Katalin, Bíró Mónika és Szatmári Erzsébet ennek érdekében különböző töltelékű és ízesítésű fánkot, palacsintát, buktát, kalácsot készítettek, amelyeket a résztvevők ingyen kóstolhattak meg. A legszerencsésebbeknek „nyerő” fánk jutott: aki fánkjában egy papírcetlit talált, ajándékban részesült. Emellett minden gyermek ingyen fagyival és ajándékkal is gazdagodott.

A szórakoztatásról – a KMKSZ helyi alapszervezetének meghívására – a halábori és badalói kultúrcsoport, illetve a helyi óvodások gondoskodtak, akik dalokkal, versekkel, táncokkal örvendeztették meg a jóllakott vagy épp „jóllakásban lévő” közönséget.

A gyerekeket különböző versenyek, vetélkedők is várták. Emellett kézműveskedni is lehetett, mivel a gasztronómiai nappal egy időben és egy helyen került sor a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett kézművesnapra is.

A rendezvényen jelen volt Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ gazdasági és önkormányzati titkára és Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke is, aki köszöntőjében kiemelte: nagyon fontos, hogy a fiatalok a szokások, hagyományok ápolása mellett egészséges ételeket fogyasszanak, s az is, hogy a különböző hagyományos étkeket el is tudják készíteni.

A rendezvényt a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete támogatta.

Espán Margaréta