Szamócanap a Rákóczi-főiskolán

2014. július 31., 07:30 , 707. szám

Nagysikerű „Szamócanapot” rendezett múlt csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány.

A rendezvényen, amelyre az Alapítvány által meghirdetett Szaktudást mindenkinek! program részeként került sor, majd száz regisztrált kárpátaljai gazda vett részt. A téma, azaz a Szamócanap apropóját az adta, hogy kedvelt gyümölcsünk optimális telepítési ideje augusztus, ha a következő évben teljes értékű termést szeretnénk elérni (bár, mint az előadók rámutattak, ez az időpont rugalmasan kezelendő, mert a kevésbé fejlett palántákat ajánlatos ennél is korábban elültetni).

– Az előadások megtartására az észak-olaszországi Mazzoni Group világcég magyarországi képviseletének szakembereit kértük fel. Az előadók, Szentpéteri Tamás és Babits Dorina azokat a szamócafajtákat mutatták be, melyeket termesztésre ajánlanak a mi klímánkon, a Kárpát-medencében. Szóba került a fajtaválasztás mellett a termesztési technológiák kérdése, külön is kitértek az előadók a szamóca tápanyagellátására és növényvédelmére – mondta el lapunknak a fórum szervezője, Őr Hidi László.

A „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke a rendezvényen ismertette a megjelentekkel az általuk kidolgozott vidékfejlesztési programot, mely A kárpátaljai magyar vidék mezőgazdasági fejlesztési terve címet kapta.

– A rendszerint elfoglalt gazdák viszonylag ritkán gyűlnek egybe ilyen szép számmal, mint ez alkalommal, ezért éltünk a lehetőséggel, hogy személyesen ismertessük és vitassuk meg velük a régiónk fejlesztését célzó ágazati tervet – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Őr Hidi László. – Lépésünk sikerét igazolta, hogy elképzeléseink megvitatása a rendezvényt követően is folytatódott az internet segítségével, a közösségi oldalakon számos kedvező visszajelzés érkezett a tervvel kapcsolatban.

szcs