A veszélyes arcüreggyulladás

2014. július 31., 07:30 , 707. szám

Egy ismerősömnél megállapították, hogy a rossz fogai arcüreggyulladáshoz vezettek, majd a gyulladás átterjedt az agyára és alig tudták megmenteni az életét. Szeretnék többet megtudni erről a betegségről, s arról is: mi váltja ki, és miként előzhetjük meg – írja levelében egy bátyúi olvasónk. Kérdéseivel és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Pauk Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégészéhez fordultunk.

– Az arcüreggyulladás (haiboritis) megnevezése egy dr. Higmor nevű angol orvostól származik, aki elsőként írta le az arcüreg anatómiáját – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Az arcüregről tudnunk kell, hogy felülről határos a szemfészek alsó falával, melyet egy papírvékony csont képez, ami magában rejti azt a veszélyt, hogy arcüreggyulladáskor a fertőzés átterjedhet a szemfészekbe, ahonnan nyitott az útja az agy felé, ami már életveszélyes állapotot idéz elő. Az arcüreg alsó fala egy masszív csont, a felső állkapocs, melyből a felső fogsor fogai nőnek ki. Ez a tény pedig azt a veszélyt rejti magában, hogy a beteg fog gyökerén keresztül elfertőződhet az arcüreg, ún. odontogén, vagyis fog eredetű arcüreggyulladás alakulhat ki, melynek veszélyességét fokozhatja a genny mennyisége és a folyamat gyorsasága. A fertőzés – az arcüreg felső falán át – ebben az esetben is át tud terjedni a szemfészekbe, onnan pedig az agyba, s mint már mondtam, ha az agyat támadja meg a fertőzés, életveszély alakul ki. Ezért fontos a fogak ápolása, megbetegedésük esetén pedig a gyors kezelésük.

– Miként zajlik le az arcüreggyulladás, miként lehet kezelni és megelőzni a betegséget?

– Maga az arcüreggyulladás azzal jár, hogy az arcüreg falait képező csontok falán lévő, normális esetben 0,1 mm vastagságú nyálkahártya centiméteres vastagságúra duzzadhat, s ezáltal csökken az arcüreg belső tere. Rések képződnek a nyálkahártyán, melyekben nagyon jól érzi magát a gombás, vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés, melynek megszüntetése az esetek többségében elképzelhetetlen az arcüreg kimosása nélkül. Az arcüreg kiöblítésének az elkerülésére irányuló próbálkozások azzal a veszéllyel járnak, hogy lépéshátrányba kerülünk a gyógyítás terén. És akkor már szükségessé válik a műtét elvégzése. A terápiában vezető szerepet játszik a minél hamarabb megkezdett gyógyítás, a helyes kezelés, a beteg és a kezelőorvos együttműködése. Már Hippokratész megmondta, hogy a betegség elleni háborúban három fél vesz részt: az orvos, a beteg és maga a betegség. S hogy le tudjuk-e küzdeni a kórt, ez attól függ, hogy a beteg az orvossal, vagy a betegséggel köt-e szövetséget…

A megelőzésben fontos szerepet játszik a helyes táplálkozás, a zöldségek, többek között a hagyma és a fokhagyma állandó fogyasztása, illetve a fehérjék, a szénhidrátok és a nyomelemek helyes arányának a betartása. Ugyancsak fontos szerepe van a sportnak, a szervezet állandó edzésének. Nagyon jó hatása van a hideg vízben való mosdásnak, de persze, nem télen, hanem nyáron, és nem idős, hanem fiatal korban kell kezdeni, és fokozatosan hozzáedzeni a szervezetet. Úgyszintén szükség van a fogak, a szájüreg állandó karbantartására. A betegek pedig sohase próbálkozzanak öngyógyítással, és ne forduljanak kuruzslókhoz. Megjegyezném: a kuruzslók is – ha megbetegednek – hozzánk, orvosokhoz fordulnak…

A páciensek is mihamarabb keressék fel az orvost, ha egy megfázást követően náthájuk már több, mint egy hétig tart, mert ez már az arcüreggyulladás jele. Ne várják meg, míg úgy nem érzik, mintha szét akarna robbanni a fejük, vagy – ugyancsak a páciensek szavai szerint – ki akarna ugrani a szemük a szemfészekből.

Az arcüreggyulladás veszélyei közé tartozik még a krónikussá válása, ami asztmához vezet (a kifutás idejét nem tudjuk előre jelezni, egy év múlva, de 70 év múlva is kialakulhat az asztma). Emellett a krónikussá válás poliposodással is járhat, ciszták képződhetnek az arcüreg falán, és sajnos, onkológiai irányt is vehet a folyamat. Ezért már az akut arcüreggyulladáskor orvoshoz kell fordulni.

Lajos Mihály