A Batykivscsina bűncselekménnyé nyilvánítaná a kettős állampolgárságot

2014. augusztus 7., 07:00 , 708. szám

Múlt szerdán Mikola Katerincsuk, a Julija Timosenko vezette Batykivscsina párt parlamenti képviselője törvénytervezetet nyújtott be a Legfelsőbb Tanácsban, mely büntetőjogi felelősségre vonást helyezne kilátásba azokkal szemben, akik nem tesznek nyilatkozatot arról, hogy rendelkeznek-e az ukrán mellett más állampolgársággal is.

Katerincsuk sajtószolgálatának közleménye szerint, melyet az Ukrajinszka Pravda idéz, a törvényjavaslat indoklása a módosítás egyik okaként azt jelöli meg, hogy megengedhetetlen más országok állampolgárainak jelenléte az állami és helyhatósági szervekben. A dokumentum ezért kötelezővé tenné a nyilatkozatot a második állampolgárságra, vagy annak hiányára vonatkozóan, s büntetőjogi felelősségre vonást helyezne kilátásba a nyilatkozattétel vagy a többszörös állampolgárságra vonatkozó tájékoztatás elmulasztásáért.

A közlemény szerint az önkormányzati szervek és az államhatalom regionális szervei teremtették meg a feltételeit Krím elcsatolásának, s később szerepet is vállaltak a folyamatban. Hasonló tevékenységet ró fel a dokumentum Donyeck s Luhanszk megyék hivatalnokainak is az ottani események miatt.

„Ukrajna kormányának egykori tagjai, a központi államhatalmi szervek vezetői külföldi állampolgárságúak voltak, s gyakorlatilag aknamunkát folytattak országunk ellen” – áll egyebek mellett a pravda.com.ua által idézett közleményben.

A Batykivscsina képviselője emellett azzal indokolta a törvényjavaslat elfogadásának szükségességét, hogy biztosítsák Ukrajna „puszta létét”, garantálják függetlenségét és biztonságát, valamint azoknak a személyeknek az „elkötelezettségét”, akik választott tisztségeket töltenek be, hivatalnokként teljesítenek szolgálatot az államhatalmi és helyi önkormányzati szervekben, esetleg közjogi méltóságot viselnek.

(pravda.com.ua/zzz)