Mit tegyünk, ha cukorbetegek vagyunk?

Egészségügyi előadás a KMKSZ-alapszervezet rendezésében

2014. augusztus 7., 07:00 , 708. szám

Az emberek egészsége roppant fontos életminőségük javítása érdekében, s a megfelelő orvosi előírások betartásával több kórtól is megóvhatjuk magunkat. Ha pedig mégis krónikus betegség alakult ki nálunk, kezelőorvosunk utasításait követve akkor is javíthatunk állapotunkon vagy megakadályozhatjuk annak romlását. A KMKSZ-alapszervezetek munkáját is jobbá teszi, ha egészségügyi felvilágosító tevékenységet is kifejtenek. Ezt tudva, a KMKSZ Tiszaújlaki Alapszervezete is hasonló rendezvényt szervezett augusztus 3-án a Széchenyi István Középiskolában, melyen dr. Gaál Géza, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászati osztályának vezetője tartott előadást a cukorbetegségről.

Az orvos ismertette a kór első tüneteit: a szájszárazságot és a fokozott szomjúságérzetet, melyek észlelésekor a betegnek haladéktalanul doktorhoz kell fordulni, kivizsgáltatni, milyen típusú cukorbetegségben szenved, s mennyire súlyos az állapota. Az előadó szólt a vizsgálati módszerekről, s arról is, hogy a gyógyszeres kezelés, a rendszeres vércukorszintmérés és a rendszeres orvosi felülvizsgálatok mellett milyen diétát kell tartani. Minél kevesebb szénhidrátot és zsiradékot kell bevinni a szervezetbe, ajánlott viszont a tengeri hal, illetve a zöldségfélék fogyasztása. Dr. Gaál Géza kifejtette, hogy a cukorbetegséggel összefüggésben gyakorta a vérnyomás is megemelkedik, de már rendelkezésünkre állnak azok a tesztelt gyógyszerek, melyekkel kordában lehet tartani a vérnyomást. Sok sót pedig nem szabad fogyasztani, mert az nagymértékben elősegíti a vérnyomás emelkedését.

A doktor felhívta rá a figyelmet, hogy az elhízás is a cukorbetegség egyik előidézője. Bemutatta az ún. testsúlyindexet, melynek alapján kiszámíthatjuk, hogy egy bizonyos magasságú ember esetében mennyi az optimális testsúly. Ajánlotta a sok mozgást, kiemelve, hogy rendes tornagyakorlatokat is kell végezni. A sok testmozgás pedig a koleszterinszint emelkedésének ellenében is hat, s mivel a koleszterinszint emelkedése is elősegíti a cukorbetegség kialakulását, a szint csökkentésével is védekezhetünk a kór kifejlődése ellen.

Lajos Mihály