Fegyverek tartottak Kárpátaljára

2014. augusztus 13., 17:51

Augusztus 12-én éjjel a Lemberg megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni főosztályának munkatársai Sztrijben őrizetbe vettek hat kárpátaljai illetőségű személyt, akik nagy mennyiségű fegyvert szállítottak – jelentette a Karpatszkij Objektív. Mint kiderült, a terrorellenes művelet (ATO) térségéből hazatérő katonák a Pravij Szektor (Jobboldali Szektor) párt képviselői voltak.

Az ungvári portál által ismertetett hivatalos közlés szerint a lembergi rendőröket kárpátaljai kollégáik értesítették arról, hogy egy csoport jelentős mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot szándékozik vidékünkre szállítani. A kézre kerítésükre szervezett akcióban a rendőrök mellett a közlekedés-rendészet munkatársai és egykori Berkut-tagok is részt vettek.

A beszámoló szerint az akcióra éjfél körül, egy vasúti átjárónál került sor, ahol megállásra szólítottak fel két cseh rendszámú Jeep Grand Cherokee típusú személygépkocsit. Miután a járművek vezetői nem tettek eleget a felszólításnak, a rendőrök a gépkocsik kerekeire lőttek.

A járművek átvizsgálásakor gépkarabélyok, gránátvetők, egy golyószóró, több karabély és vadászfegyver került elő. Ezenkívül a rend őrei találtak még többféle gránátot a hozzájuk való gyutacsokkal, több mint félszáz 5,45-ös és 7,62-es lőszerhez való tárat, bajonett-késeket, rádióvevőket és egyéb felszerelési tárgyakat.

Az ügyből rövidesen országos botrány kerekedett, amikor kiderült, hogy a letartóztatott fiatalemberek a Pravij Szektor tagjai, akik a terrorellenes művelet térségében teljesítettek szolgálatot egy önkéntesekből álló alakulatban, s rövid szabadságra hazafelé tartottak – írja a Karpatszkij Objektív.

A portál rámutat, hogy a sajtó meglehetősen eltérő módon tálalta a történteket. A média egy jelentős része a rendőrségre támadt, amiért őrizetbe vették a „hősöket”. Közzétették a Pravij Szektor helyi szervezetének közleményét, amely egyebek mellett megrendelt támadásként értékeli a rendőrség eljárását, felhánytorgatja, hogy tüzet nyitottak a katonákat szállító járművekre, az egyik katonát pedig bántalmazták. A dokumentum ezen kívül kitér az elfogott önkéntesek érdemeire, akiket állítólag alaptalanul gyanúsítottak meg bűnszervezet létrehozásával, és fegyverszállítással. A közlemény hangsúlyozza, hogy a katonáktól döntően a saját legális, bejegyzett fegyvereiket foglalták le. Az üggyel foglalkozó írások egy másik része legalább ennyire elfogultan bírálja az őrizetbe vett katonákat – jegyzi meg a Karpatszkij Objektív.

A portál szerint összességében elmondható, hogy a tudósítások hangneme a médiák tulajdonosainak politikai beállítottságát tükrözi. Ugyanakkor, mutat rá az írás, a lényeg nem az ügy szereplőinek pártállása kell, hogy legyen ebben az esetben, hanem a törvények betartása, illetve a fegyverek felbukkanásának problémája. Ez a probléma még hallat magáról – ad hangot meggyőződésének a Karpatszkij Objektív cikkírója.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)