Hogyan nyissunk boltot?

2014. augusztus 14., 07:33 , 709. szám

„Élelmiszerboltot szeretnék nyitni a faluban. Kinéztem erre a célra egy önkormányzati tulajdonú helyiséget, amelyet korábban is üzlethelyiségként használtak. Milyen dokumentumokra lesz ehhez szükségem, s hol szerezhetem be azokat?”

– Az üzletnyitáshoz mindenekelőtt be kell jegyeztetnie magát egyéni vállalkozóként. Evégett forduljon a lakóhelye szerint illetékes járási állami regisztrációs szolgálathoz, ahol be kell nyújtania egy kitöltött formanyomtatványt (№ 10). A nyomtatvány kitöltéséhez és benyújtásához szüksége lesz a személyi igazolványára és az adófizetői kártyájára, pontosabban annak másolatára.

Azt követően, hogy bejegyezték egyéni vállalkozóként, s megszerezte az ezt igazoló kivonatot, megkereséssel kell fordulnia a helyileg illetékes statisztikai hivatalhoz, hogy megkaphassa az Ukrajna Vállalatai és Szervezetei Egységes Állami Nyilvántartásának adatait. Ehhez be kell fizetnie 31 hrivnya 13 kopijkát a statisztikai hivatal által megjelölt számlára.

Ezután egyéni vállalkozóként szerződést köthet az önkormányzattal az üzlethelyiség bérléséről. A kereskedelmi egység működtetéséhez ugyancsak szüksége lesz a Köztisztasági és Járványügyi Szolgálat, valamint a tűzrendészet engedélyeire.

hk