Nem sikerült a választási törvény módosítása

2014. augusztus 14., 07:33 , 709. szám

Rövid időre ismét „majdanos hangulat” uralkodott el Kijev központjában az elmúlt napokban, miközben az ukrán parlament a jelek szerint igyekszik elodázni az előrehozott parlamenti választások kiírását.

Vitalij Jarema főügyész még július 9-én utasította a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetését, hogy tegyen intézkedéseket a kijevi központi tér, valamint az állam tulajdonát képező 19 olyan helyiség szabaddá tétele érdekében, amelyekben „magukat a méltóság forradalmában részt vevőknek és majdanosoknak nevező személyek” tartózkodnak.

A Majdan tüntetőinek egy része szintén úgy vélte, hogy ideje befejezni a demonstrációkat, és egyetértettek a városvezetéssel abban, hogy a hét végéig rendbe kell tenni Kijev központi terét, szabaddá kell tenni a járműforgalom előtt, mások azonban ezzel ellentétes véleményen voltak.

A városvezetés arra kérte a még mindig a téren lakó demonstrálókat, hogy maguk bontsák el az úttesten álló sátraikat, erre azonban az előbbiek határozott nemet mondtak. Amikor azután múlt csütörtökön a közterület-fenntartók elkezdték elbontani a Szakszervezetek Házánál a barikádokat, a Majdanon sátorozó önvédelmi egységek makacsul kitartó tagjai gumiabroncsokat gyújtottak meg tiltakozásuk jeléül.

Helyszíni beszámolók szerint a terület megtisztítása ellen tiltakozók közül néhányan összetűzésbe keveredtek a takarítókat kísérő rendőrökkel, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendfenntartókat. Mindkét oldalon többen könnyebb sérüléseket szenvedtek, valamint károk keletkeztek a közterület-fenntartók néhány járművében.

A rendőrök több olyan személyt őrizetbe vettek, akiknél lőfegyvert találtak. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendbontás helyszínén nagyszámban voltak provokátornak, börtönviseltnek kinéző férfiak.

A felemás eredménnyel zárult csütörtöki kísérlet után szombaton a köztisztasági dolgozók és önkéntesek újabb támadást intéztek a majdanosok állásai ellen és ezúttal sikerrel jártak, elbontották a barikádokat. Néhány sátor még megmaradt a téren, de Vitalij Klicsko polgármester, aki télen a tiltakozások egyik irányítója volt, azt mondta, egyezségre jutottak a tiltakozókkal azok lebontásáról.

A terület rendbetételében 200 köztisztasági dolgozó vett részt, akiknek munkáját önkéntesek is segítették. Mintegy húsz teherautónyi szemetet szállítottak el, hogy felszabadítsák a teret augusztus 24-ig, amikor az ukrán függetlenség napján díszszemlét tartanak.

Közben a Legfelsőbb Tanácsban nem sikerült haladást elérni az előre hozott parlamenti választások kitűzését illetően. Keddi ülésén a parlament a választási törvény módosítására beterjesztett két törvényjavaslat egyikét sem tűzte napirendjére, holott a jogszabály módosítása a politikusok többsége szerint elengedhetetlen feltétele a választások kiírásának.

A két törvénytervezet egyike az arányos választási rendszer bevezetésére vonatkozott, a másik vegyes rendszert irányzott elő. Gyanítható tehát, hogy a képviselők nem azért utasították el a kérdés megvitatását, mert nem értettek egyet a javasolt választási rendszerrel.

A parlamentben folyó viták viszont máris kampányhangulatúak, a népszerűséget hajhászó megnyilvánulásoknak a jelek szerint se a keleten folyó háború, se az ország gazdasági mélyrepülése nem tud gátat vetni. A honatyák kedden például az ülésterembe citálták Valerija Hontarevát, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnökét, csak hogy értelmetlen és szakmaiatlan, viszont hatásvadász kérdéssekkel bombázhassák a szakembert a hrivnya árfolyamának zuhanása miatt, holott egyértelmű, hogy a jelenség a politikai válsággal kísért gazdasági krízisnek és a keleten folyó harcoknak tudható be. Így csak ronthattak a helyzeten az NBU vezetésének hozzáértését és szándékait megkérdőjelező képviselői kirohanások, a jelenlévőket azonban ez láthatóan csöppet sem zavarta.

(MTI/unian.ua/zzz)