Az orosz segélykonvoj a határon vesztegel

2014. augusztus 21., 07:10 , 710. szám

Minden jel szerint végső szakaszába ért a kormányerőknek a keleti megyékben zajló terrorellenes művelete. Ugyanakkor a határ mentén egyre fenyegetőbben gyülekeznek az orosz hadsereg egységei, s ott vesztegel egy furcsa segélyszállítmány is, amely sehogyan sem tud eljutni a rászorulókhoz.

Az Oroszország által útnak indított mintegy 260 fehérre festett kamion a humanitárius segéllyel még múlt héten elérte az orosz–ukrán határt, átjutni azonban nem tudott rajta. Az ukrán hatóságok nem zárhatták ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a szállítmányt.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a „cinikus” Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg „harckocsikat és terroristákat” küldött a Donyec-medencébe.

„Határtalan Oroszország cinizmusa. Előbb harckocsikat, Gradokat (rakéta-sorozatvetőket) és terroristákat küldenek, hogy ukránokra lőjenek, most meg vizet és sót. Jobb lenne, ha Oroszország a háromszáz Kamaz teherautóját üresen küldené, és hazavinné velük a bűnözőit, akkor nem lenne szükség semmilyen humanitárius segélyre” – hangoztatta Jacenyuk.

A kormányfő kijelentette továbbá, hogy Kijev maga is képes ellátni humanitárius segéllyel az ország keleti részén élőket.

„Tízmillió hrvinyát különítünk el alapvető élelmiszerek vásárlására” – fűzte hozzá Jacenyuk. Leszögezte, hogy humanitárius segélyt Ukrajna csak a nemzetközi jog normáinak megfelelően és csakis a Nemzetközi Vöröskereszttől fogadhat el.

Az orosz külügyminisztérium folyamatosan visszautasította azokat a külföldi állításokat, amelyek szerint Moszkva ukrajnai inváziót akarna végrehajtani egy humanitárius segélyszállítmány álcája alatt. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) ezzel egyidejűleg jelezte, hogy az eddiginél sokkal részletesebb listát vár Moszkvától a segélyszállítmány tartalmáról. A szervezet egyik genfi képviselője közölte, hogy a vöröskereszt csak ilyen tételes lista birtokában veszi át a rakományt, miután az ukrán határőrök elvégezték a vámkezelés formaságait.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte, hogy a fegyveres erők egyre szorosabbra húzzák a gyűrűt a szakadárok körül, és igyekeznek elvágni őket mindenféle utánpótlástól. Különösen heves harcok folytak az elmúlt hét második felében a hadműveleti övezetben lévő két megye központjánál, Donyeck és Luhanszk városánál, valamint a Donyeck megyei Horlivka, Makijivka, Ilovajszk, Sahtarszk, Torez és Nyizsne településeknél, Luhanszk megyében pedig Alcsevszknél, Krasznij Lucsnál és Krasznodonnál.

Az ENSZ megfigyelőinek jelentése alapján készült mérleg szerint, amelyet Genfben tettek közzé, április közepétől augusztus 10-ig 2086 ember halt meg és 4953 sebesült meg az ukrajnai harcok következtében. Köztük egyaránt vannak ukrán katonák, oroszbarát szeparatista fegyveresek és polgári lakosok. Az RNBO adatai alapján az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták közötti összecsapások miatt Donyeck megyében 300 lakóház semmisült meg teljesen, 480 család, azaz több mint ezer ember maradt fedél nélkül.

Múlt csütörtökön egy újabb szakadár vezető jelentette be, hogy távozik tisztéből: Valerij Bolotov, a szakadár „Luhanszki Népköztársaság” vezetője, azaz „népi kormányzója”. Egy héttel korábban az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaságának miniszterelnöke” mondott le.

Csütörtök este orosz páncélozott személyszállító és más katonai járművek lépték át az ukrán határt – kürtölte világgá a hírt a The Guardian és a The Telegraph. A két brit lap internetes kiadásában arról számolt be pénteken, hogy sok járművön az orosz hadsereg jelzése volt látható. Gyorsan egyértelművé vált szerencsére, hogy szó sincs orosz invázióról. Ukrán részről közölték, hogy a konvoj egy részét megsemmisítették, a híradásokból azonban sem az nem derült ki egyértelműen, hogy mi volt az akció célja, sem az, hogy végül hová tűntek a határsértő járművek.

Pénteken Olekszandr Zaharcsenko önjelölt „donyecki miniszterelnök” azzal vádolta meg az ukrán hatóságokat, hogy azok szándékosan akadályozzák az orosz humanitárius segély eljuttatását a felkelők kezén lévő területekre, ahol hatalmas szükség lenne arra. Az orosz segélykonvoj, amely kedden indult útnak Moszkva közeléből, akkor már egy napja rostokolt 30 kilométerre a határtól. A rakományt az ukrán hatóságoknak át kellett volna vizsgálniuk az országba való belépés előtt, ám ez egyre váratott magára.

Kijev és nyugati kormányok változatlanul attól tartottak, hogy Oroszország utánpótlást szállíthat a felkelőknek a segélybe rejtve, vagy a katonai akciókról való figyelemelterelésre próbálja használni a konvoj körüli huzavonát. A BBC közszolgálati adó stábja korábban betekinthetett egyes teherautókba, amelyekben fehér zsákok, illetve palackozott víz volt. Ugyanakkor a brit tévé riportere furcsának találta, hogy a teherautók nagy része szinte teljesen üres.

Orosz magyarázat szerint a teherautók azért nem lettek teljesen megpakolva, hogy ha a konvoj valamelyik járműve meghibásodna, legyen hová átrakodni a terhét. Ukrán sajtóvélemények valószínűbbnek tartották, hogy a hely eredetileg a szakadároknak szánt utánpótlásnak volt fenntartva, melyet segélyszállítmánynak álcázva terveztek célba juttatni.

Hétfői sajtótájékoztatóján az RNBO szóvivője közölte, hogy elfoglalták Luhanszk városának egy részét a szakadároktól a terrorellenesnek nevezett erők. Andrij Liszenko megerősítette, hogy visszafoglaltak a szeparatistáktól egy kerületi rendőrkapitányságot. Szavai szerint az ukrán hadsereg szinte teljesen körbevette a várost, és megkezdte a megyeszékhely „felszabadításának” műveletét.

A szóvivő jelezte, hogy mivel a kelet-ukrajnai szakadárok még nem szavatolták az orosz segélykonvoj biztonságát a Nemzetközi Vöröskeresztnek, így nem kezdődhetett el a szállítmány átvizsgálása és vámkezelése. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) ugyanis időközben vállalta a segély célba juttatását, de azzal a feltétellel, hogy a harcokban szemben álló minkét fél, vagyis az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták is garantálják: nem éri támadás útközben a szállítmányt.

Ugyancsak hétfőn a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok rakéta-sorozatvetőből kilőtt lövedékkel eltaláltak egy járműoszlopot, amely menekülőket szállított Luhanszk megyében. „Aknavetőkkel és Grad rakéta-sorozatvetővel lőttek rá a szakadárok Hrjascsuvate és Novoszvitlivka településekről azokra a menekültekre, akiket onnan szállítottunk el az ott folyó heves harcok miatt. Sokan meghaltak, bennégtek a járművekben, mert nem volt idejük kimenekülni” – mondta Anatolij Prosin, a „terrorellenes” erőkhöz tartozó Pivnyics (Észak) nevű katonai alakulat parancsnokságának szóvivője az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak.

Egy oroszbarát hírportál azt írta, hogy a szakadárok és az ukrán hadsereg nehézfegyverekkel hevesen lőtte egymást abban a térségben, ahol a járműoszlop haladt. A szeparatisták vezetői tagadták, hogy katonáik lőttek volna a menekülőkre.

Másnap, azaz kedden megtudtuk, hogy tizenöt holttestet emeltek ki annak járműoszlopnak a roncsaiból. Az ukrán hadsereg szerint sok halott a felismerhetetlenségig összeégett, sok volt a sebesült.

Keddre virradóra az Ukrajinszka Pravda hírportál az RNBO szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy a kormányerők elérték Luhanszk központját. Andrij Liszenko elmondta, hogy az ukrán erők körülzárták a Donyec-medence kulcsfontosságú városait, a szakadár fegyveresek pedig agresszívabbá váltak azt érezvén, hogy „a végét járják”. Közlése szerint az „orosz zsoldosok folytatják az infrastruktúra megsemmisítését a kelet-ukrajnai településeken, utakat, hidakat, kórházakat aknáznak alá”.

Lapzártánkkor, azaz szerdán a rejtélyes orosz segélykonvoj még mindig a határon vesztegelt…

(MTI/unian.ua/pravda.com.ua/hirado.hu/zzz)