A fóliasátrak őszi hasznosításáról

2014. augusztus 21., 07:10 , 710. szám

Az előttünk álló időszakban több lehetőség is felmerül a hajtatólétesítményeink kínálta zöldségtermesztési lehetőségek minél hatékonyabb kihasználására. Az alábbiakban Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodóval, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadójával vizsgálunk meg néhányat az alternatívák közül. Folytatjuk előző számunkban elkezdett írásunkat.

– Milyen szerekkel védekezhetünk a tripsz ellen az uborkaállományban?

– Egyaránt hasznos erre a célra a Vertimec, a Talstar, a Confidor, a Mospilan, esetleg a Spintor. Természtesen mindaddig, amíg nem terem az állomány, sokkal szélesebb az alkalmazható szerek választéka, hiszen szedés idején mindenképpen oda kell figyelni az élelmiszer-egészségügyi várakozási időre.

– Sokan panaszkodnak idén a peronoszpórára…

– Valóban megfigyelhető idén, hogy a megszokottnál csapadékosabb időjárás miatt rendkívüli módon támad a peronoszpóra. Ha ilyenkor magára hagyjuk a növényállományt, könnyen oda lehet a gyönyörű uborkánk. Néhány óra alatt, gyakorlatilag estéről hajnalra olyan fertőzés alakulhat ki, hogy a továbbiakban még a betegség kordában tartása is nagy nehézségekbe ütközik. Ráadásul, ahogyan egyre meghatározóbbá válik az őszi hidegebb és nedvesebb időjárás, úgy aktivizálódnak a hajtatólétesítményünkben a nyár folyamán megtelepedett egyéb kórokozók, szintén rettenetes pusztítást végezve a növényállományban.

– Mi a helyzet a paradicsommal?

– A paradicsom esetében is megfontolandó nyáron az új állomány telepítésének lehetősége. Népszerű például a gazdák körében a determináltnak mondható Topkapi. Egy korán termőre forduló fajtáról van szó, bár a bogyó minősége hagy maga után kívánnivalót. Egyesek a letermés után megújítják ezt a növényállományt, mások felszámolják.

Megújítani az állományt magasabb nitrogéntartalmú trágyázással és gyakori öntözéssel lehet. Miután a növényállomány letermett, s a fokozott tápoldatozás hatására új kacsok jelennek meg a töveken, az egyiket hagyjuk meg új főhajtásnak, s azon még egyszer be szokott kötni a termés. A növény így még egy, a tavaszival súlyra majdhogynem egyenértékű termést tud hozni.

Ilyenkor azonban megint csak fokozottan oda kell figyelni a növényvédelemre. A paradicsom első számú kártevője most a tripsz, de figyelnünk kell a paradicsomatkára és a takácsatkára is. Ugyancsak megjelenhet a liszteske. A növényállomány megújítása idején inkább a hosszú időre védelmet biztosító szereket célszerű alkalmazni a kártevők elleni védekezésre, mint például a Mospilan, a Lannate vagy az Applaud. Ezek egyaránt hatásosak a tripsz, a liszteske (molytetvek) ellen. A Mospilan a különféle bagolylepkék populációját is kordában tudja tartani. Különösen oda kell figyelni paradicsomállományban a fitoftórára.

A megújítás előtt álló paradicsomállomány esetében egyébként is tanácsos alapos munkát végezni az elhalt növényi részek eltávolítása tekintetében. Nem maradhatnak a növényen sem a letermett fürtök, sem az elszáradt levelek szárai. Mint köztudott, az elhalt növényi részek könnyen bepenészedhetnek, márpedig a szürkepenész ellen nagyon nehéz küzdeni. A hatékony védekezés első számú módszere a növényállomány folyamatos tisztántartása, a fertőzési gócok manuális felszámolása. Ha szükséges, ezek után Rovral, Ronilan vagy Teldor nevezetű szerekkel permetezhetünk.

– Milyen tápoldatozást igényel a megújítandó paradicsomállomány?

– Miután az erőteljes nitrogéntúlsúlyos tápoldatozás és öntözés hatására új kacsok jelentek meg a paradicsomtöveken, melyek közül egyet új főhajtásnak kiválasztva felfuttatunk a támasztékul használt függőleges zsinór mentén, egyensúlyi tápoldat kijuttatására célszerű átállni. Ez a tápoldat álljon 80 dkg ammóniumnitrátból, 80 dkg káliumnitrátból és 20 dkg keserűsóból. Később, az ősz folyamán, a termésérés idején, természetesen a káliumtúlsúlyos táplálásra kell majd áttérni.

– Mi történjen a hajtatásban termesztett paprikával?

– Az a tapasztalat és a gyakorlat, hogy amennyiben kordon mellett vezetjük fel a növényeket, az állományt őszre is meg lehet tartani, egészen a fagyokig teremhetnek a tövek. Növényeink ilyenkor elérhetik a 2-2,50 méteres magasságot is, ha kellően gondos munkát végeztünk, és megfelelő tápanyagszintet tartottunk az állományban. A paprikát ebben az esetben folyamatosan lehet szedni az egész idényben.

Sajnálatos, hogy a paprika ára az idén még a tavalyi szintet sem éri el. Nem kedvez ez az esztendő a termesztőknek, hiszen bevételeik az önköltségi ár körül mozognak, vagy még azt sem érik el. Többen ahhoz a fogáshoz folyamodnak ebben a helyzetben, hogy hagyják megpirulni a paprikabogyókat. Azonban ennek az eljárásnak is megvan a kockázata, hiszen a technikai érettség állapotában fehér vagy világoszöld bogyók sosem lesznek olyan szép pirosak, mint az a bizonyos pirospaprika, amely a sötétzöld fajtákból érik be. Ráadásul a termésmennyiség is csökken ilyenkor. Kétségtelen viszont, hogy az ilyen pirospaprikát jóval magasabb áron lehet értékesíteni.

Amennyiben nem zsinór mentén vezetjük fel, és nem metsszük az állományt, július közepén–augusztus elején úgy is meg lehet újítani a növényállományt, hogy egyszerűen visszatörjük a tövet egy megfelelő alsó, tőközeli hajtásra, a letermett szárat és ágrendszert pedig eltávolítjuk. Ez nagy munkát jelent, amit egyesek szerint nem éri meg elvégezni. A lényeg, hogy a tőközeli hajtásokból megújuló állomány még egyszer gyönyörűen berakódik, és szép nagy, darabos termést hoz az ősszel. Ebben az esetben azonban számolnunk kell azzal is, hogy a növényállomány megújulásának ideje alatt gyakorlatilag nem tudunk paprikát szedi, legfeljebb elaprósodott, deformált bogyókra számíthatunk.

pszv