A nyirokcsomó-gyulladás

2014. augusztus 28., 07:05 , 711. szám

A nyakamon, a fülemhez közeli részen megduzzadtak és fájnak a nyirokcsomóim, fölöttük bepirosodott a bőr, amellett hőemelkedésem van, és gyengeséget érzek. Milyen betegségem van, és hogy gyógyulhatok ki belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy kisdobronyi olvasónk. Kérdéseit dr. Vackó Lászlóhoz, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ főorvosához továbbítottuk.

– A betegnél nyirokcsomó-gyulladás alakult ki – állapítja meg a doktor. – Mi is a nyirokrendszer (orvosi szakkifejezéssel: limfotikus rendszer)? Ez a szervezet legbonyolultabb rendszere, melynek az a feladata, hogy összegyűjtse a szervekből, a testrészekből a baktériumokat, a vírusokat, a méreganyagokat, sőt akár a daganatos sejteket is. Az a dolga, hogy ne engedje bekerülni ezeket a szövetekből a véráramba, vagy legalább lassítsa a bekerülésüket. A limfotikus rendszer a szervezet „hadseregének”, immunrendszerének egyik „alakulata”. Ez egy csatornarendszer, melyen szabályos helyközönként „bástyák”, vagyis limfotikus mirigyek (nyirokcsomók) sorakoznak, melyekből több mint ötszáz található. Ezek szivattyúállomásokként is működnek, átszivattyúzva magukon a nyirkot, és szűrőberendezésekként is funkcionálnak. „Katonáik”, a limfociták (fehér vérsejtek) igyekeznek elpusztítani a vírusokat, a baktériumokat. Ám ha sok ellenséges mikroorganizmus támadja meg ezeket a „bástyákat”, akkor a limfociták szaporodni kezdenek, hogy fel tudják venni a harcot a behatolók ellen. Ettől a nyirokcsomó megnagyobbodik, megduzzad, megkeményedik, nyomásra fájdalmasan reagál, a fölötte lévő bőr pedig bepirosodik. Ezekben az esetekben a nyirokcsomó a laikusok számára is kitapintható, mérete a borsószemtől a dió nagyságig terjedhet. A páciens belázasodik, gyengeségre, fáradékonyságra panaszkodik. Ezt az állapotot nevezzük nyirokmirigy-gyulladásnak, mely nem önálló betegség, hanem a szervezet riadója, valamilyen fertőzésre adott reakciója, vagy a daganatos betegségre adott válasza: igyekszik megállítani az áttétek kialakulását.

– Milyen betegségekre hívhatják fel a figyelmet a nyirokmirigy-gyulladások?

– A nyirokmirigyek bizonyos testrészeken csoportosulnak – 6-10 csomó alkot egy csoportot –, s attól függően, hogy hol, melyek gyulladnak be, következtetni tudunk arra, milyen betegségekkel állhatunk szemben. Például ha a nyakunkon az állkapocs alatt következik be a gyulladás, influenzára, torokgyulladásra, a felső légutak gyulladására következtethetünk. Amennyiben a fülhöz közelebbi csomók gyulladnak be, azok a szájüreg fertőzéseire, a fogak gyulladására utalhatnak. Vannak olyan nyaki nyirokmirigy-gyulladások, melyek toxoplazmózist vagy más, állatoktól kapott fertőzést jeleznek. A hónaljban képződött gyulladások mellproblémákra, hölgyek esetében emlőrákra is utalhatnak, de nem okvetlenül arra. Az ágyéki gyulladások pedig lábgombásodást, de a nemi szervek fertőzését, gyulladását is jelezhetik.

Belső nyirokcsomók is vannak, melyek gyulladásait csak orvosi képalkotó eszközökkel tudjuk észrevenni, de a betegségek diagnosztizálásában ezek vizsgálata is nagy fontossággal bír. Megesik, hogy több nyirokcsomócsoport egyszerre gyullad be, ami különböző fertőző betegségekre – bárányhimlőre, tébécére, tífuszra, AIDS-re – utalhat. De mindig az elsődleges betegséget kell kezelni, nem magát a nyirokcsomó-gyulladást, mert az előbbiek megszüntetésével az utóbbi magától elmúlik.

– Mit nem szabad tenniük a betegeknek a nyirokcsomó-gyulladás esetén?

– Nem szabad piszkálni, nyomogatni, masszírozgatni azokat, sem melegíteni, mert a melegítéssel csak erősítik a gyulladást. Ha a hónaljban keletkeznek, ne használjanak dezodorokat, mert azok zavarják az izzadság természetes eltávozását. Szükség van ellenben bőséges folyadékfogyasztásra, pihenésre, kalóriadús étkezésre. De vigyázzunk, hogy este ne együnk későn és sokat, ne terheljük meg a májat, mely méregtelenítést végez, és elsősorban éjszaka dolgozik.

Lajos Mihály