Az új otthon elfoglalva!

Nagycsaládos nyárbúcsúztató nap

2014. szeptember 4., 07:30 , 712. szám

Augusztus 30-án a Kovászó határában lévő Kárpátaljai Nagycsaládos Keresztény Központban került megrendezésre a Kárpátalja Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) nyárbúcsúztató napja, amely a találkozáson, szórakozáson túl a nemrégiben az egyesület által vásárolt komplexum „elfoglalását” is szolgálta.

A nyárbúcsúztató nap megnyitóján Török Dénes, a KMNE elnöke köszöntötte a szülőket, gyermekeket. Elmondta, hogy a helyiséget idén nyár elején vásárolta az egyesület, s a jövőben szeretnék azt olyan hellyé alakítani, ahova kijárhatnak nyaralni, üdülni, pihenni a nagycsaládosok. A központban egyelőre elég kezdetleges körülmények uralkodnak, de a remények szerint hamarosan sikerül megszépíteni azt. A nyárbúcsúztató napot pedig éppen azért szervezték e helyszínen, hogy a családok megismerhessék a kovászói hegy és a Borzsa folyó közvetlen közelségében lévő helyet, mely az egyesületnek mondhatni otthonául szolgál majd. Török Dénes elmondta: azt szerették volna, hogy a családok megismerkedhessenek a területtel, hogy láthassák, milyen kincset kaptak azzal, és bár van még mit építeni, szépíteni rajta, közös összefogással, a saját ötletek, gondolatok bevonásával, és persze némi segítség árán hamarosan sikerülhet azt rendbe tenni.

A köszöntőt követően a beregszászi Bagolyvár Bábcsoport lépett színpadra Megosztott öröm című előadásukkal.

A nap hátralévő része többek között az alkotásé volt. A központ udvarán felállított kézművessátrakban karkötőt, könyvjelzőt, harisnyavirágot készíthettek a gyerkőcök, megismerkedhettek a hímzéssel, szövéssel, bőrdíszművességgel is. Mányi István konzulnak, Magyarország Beregszászi Konzulátusa képviselőjének köszönhetően a gyermekek az elkészült alkotásaik bemutatásáért cserébe taneszközöket kaptak. Mindemellett volt arcfestés és hegyi túra is.

A Nagycsaládos Keresztény Központ az egyesület eddigi legkomolyabb kezdeményezése. Egynapos rendezvényeket és családos táborokat is szeretnének majd lebonyolítani itt, a Borzsa közelségét és a természeti, földrajzi adottságokat kihasználva pedig evezésre, természetvédelmi táborokra is sor kerülhetne. Az egyesület a 2,5 hektáros területen szeretne őshonos gyümölcsöket, gyógynövényeket is termeszteni azok megóvása, a gyermekekkel való megismertetése céljából. De játszótér és tűzrakóhely kialakítása is a tervek között szerepel. A területen egyelőre víz és áram sincs, így a megvalósításig még hosszú út vezet, de az első lépések már megtörténtek. A Magyar Villamos Művek a Siemens céggel együtt segít majd a villanyáram bekötésében, az EON pedig a remények szerint a 660 méter kerületű komplexum körbekerítésében. A központtal kapcsolatos további tervekről, ötletekről pedig a szeptember végén a Kárpátokban megrendezésre kerülő Kárpátaljai Nagycsaládos Hétvégén is szó lesz majd, ahol a tagok együttesen vitathatják meg az ötleteket, elképzeléseket, terveket, közelebb kerülve ezáltal a megvalósításhoz is.

E. M.