2014. szeptember 14.

2014. szeptember 11., 07:05 , 713. szám

Nekünk a mi Urunk, Jézus Krisztus keresztjében kell dicsekednünk. (Vö. Gal 6,14)

Mi a kereszt? Milyen üzenetet hordoz? A kereszt egy jelkép, amelynek a jelenlétéhez hozzászoktunk, vagy esetleg dísz, mely ékesíti a templom tornyát. Az út mentén felállított díszes vagy kevésbé díszes keresztekkel is találkozunk. Sokszor hordjuk a nyakunkban, a szobánk falára is föltesszük. A modern európai társadalomban sokak számára vallási érzékenységüket sértő tárgy.

A hitét gyakorló keresztény ember számára a kereszt Isten szeretetének a jelképe. Szent Pál apostollal együtt mondjuk, hogy a kereszt, Krisztus Urunk keresztje a dicsekvésünk (vö. Gal 6,14), mert benne van a mi üdvösségünk, életünk és feltámadásunk.

Hogyan és miképpen válhatott az ember által kitalált kivégzést és borzalmas halált okozó eszköz Isten szeretetének a jelképévé? Ráadásul a Római Birodalomban a kereszt általi kivégzéssel a gyilkosokat, lázadókat és a legnagyobb bűnösöket sújtották elrettentő példát statuálva mindenki számára.

A választ Krisztus Urunknak a Mennyei Atya akaratának a kereszthaláláig tartó engedelmességében kell keresnünk (vö. Fil 2,8). Üdvözítő Istenünk akarata, „hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére”(1 Tim 2,4). A Jóisten az életre, az örök életre teremtett minket. Az ősszülők engedetlensége és a személyes bűneink miatt a halál fiai lettünk. Az Úristen szeretetből ajándékozta nekünk egyszülött Fiát, hogy életünk legyen. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”(Jn 3,16) A Jóisten nem véres áldozatot követelő isten, hanem szeretetét és életét ajándékozó Isten, és Istennek ez az ajándéka Jézus Krisztus. Azért, hogy Istenünk Ajándéka áldozattá vált, azért nem a Jóisten, hanem mi, emberek vagyunk felelősek, mert nem fogadtuk el az Isten szeretetét, hanem a keresztre küldtük.

A kereszt titka a szeretet. Mi, emberek sokszor mondjuk, hogy képesek vagyunk szeretni, azonban Isten nélkül a szeretetünk önző és eltorzult szeretet. Isten nélkül, amit mi szeretetnek gondolunk és megélünk, az sokszor mások számára elviselhetetlen keresztet jelent. Krisztus Urunk életpéldájával tanít minket az igazi önzetlen szeretetre. „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért”(Jn 15,13) A számtalan vértanúnak és hitvallónak a tanúságtétele tükrözi számunkra Jézus szeretetét. Például Maximilián Kolbe egy lengyel pap volt, aki a II. világháború alatt az auschwitzi haláltáborban az életét áldozta fel azért, hogy egy családapa megmeneküljön a biztos haláltól. Ez nem más, mint a végsőkig menő szeretetnek a példája.

Sokszor zúgolódunk Isten ellen, hogy miért kell szenvednünk, vagy más szóval keresztet hordoznunk. Bár szeretnénk elkerülni a keresztet, de ahhoz, hogy megtanuljunk engedelmeskedni Istennek, és tudjunk krisztusi módon szeretni, tanuljuk meg elfogadni az Isten kezéből az üdvösségünket szolgáló eszközt, a keresztet.

A mindennapokban Isten szeretetének az elfogadása, és ennek a szeretetnek a továbbadása felebarátainknak – ez a kereszt titkának a megélése.

Snep Román munkácsi plébános