Az orrmandula-megnagyobbodás

2014. szeptember 11., 07:00 , 713. szám

A kislányom nem tud rendesen lélegezni az orrán át, csak a száján vesz levegőt, aludni is nyitott szájjal alszik, és orrhangon beszél. Orrpolipja lenne? Ha igen, mit tegyünk? Mivel még csak hatéves, félek megműttetni – telefonált be szerkesztőségünkbe egy aggódó bátyúi anyuka. Kérdéseit dr. Pauk Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégészéhez továbbítottuk.

– A gyermeknek valószínűleg orrmandula-megnagyobbodása van, mely betegséget a helyi köznyelv tévesen orrpolipnak nevez. Ezt a helytelen kifejezést máshol nem is értik. Ha például egy itteni anyuka azt mondja egy magyarországi orvosnak, hogy a gyermekének orrpolipja van, a doktor nem érti, miről van szó – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Tudnunk kell, hogy az újszülöttnek hat mandulája van, míg a felnőtteknek öt. A 6., az orrmandula a felnőtté válás során eltűnik, nyomtalanul felszívódik. De ha eltűnik, miért kell vele törődnünk, miért kell kezelnünk, megműtenünk, eltávolítanunk? Azért, mert az orrmandula ugyan eltűnik, ám a szövődményei megmaradnak. Megjegyezném: van orrmandula-gyulladás és orrmandula-megnagyobbodás, s az utóbbitól többen szenvednek, mint az előbbitől, mivel sokkal gyakrabban fordul elő.

– Melyek az orrmandula-megnagyobbodás tünetei, és milyen szövődményekkel járhat a kór?

– A gyermek szinte állandóan nyitott szájjal jár, nyitott szájjal alszik, horkol, mert az orrmandula megnagyobbodása miatt nem tud rendesen lélegezni az orrán át. S mivel szinte állandóan nyitott szájjal jár-kel, gyakoribbakká válnak a megfázásos megbetegedései, kialakulhat a bronchitisz, a tracheitisz, a tüdőgyulladás. A sorozatos felső légúti megfázásos betegségek következménye lehet akár egy asztmatikus állapot, mely állandósulhat egy egész életre. A száj szinte állandó nyitva tartása miatt ezenkívül deformálódik a szájpadlás, ami magával vonja a felső fogsor deformálódását, ez pedig előidézi azt, hogy nem illeszkedik jól egymáshoz a felső és az alsó fogsor. Az utóbbi probléma következtében nem rágja meg rendesen az ételt, ami emésztési zavarokhoz vezethet, s hosszú évek során kialakulhat a gasztritisz, sőt akár a gyomorfekély is. Ugyancsak a szájpadlás deformálódása vonja magával az orrsövénygörbülést, ami arcüreg- vagy homloküreg-gyulladáshoz vezethet, melyek szövődményeiről már korábban beszéltünk. Visszatérve a szimptómákhoz, a száj szinte állandó nyitva tartása, a rossz orrlégzés mellett szembetűnő tünet, hogy a gyermek orrhangon beszél, s az orrmandula-megnagyobbodásban szenvedő gyermekek általában nehezen tudják összpontosítani a figyelmüket, mert a kór miatt oxigénhiány alakul ki az agyban.

– Mit tegyenek a szülők a betegség tüneteinek a jelentkezésekor?

– Feltétlenül forduljanak szakorvoshoz, a kezelés pedig az orrmandula-megnagyobbodás fokozatától függ. Első fokú megnagyobbodás esetén elegendő korlátozni az étrendben a könnyen felszívódó szénhidrátos ételek (fehér kenyér, zsemle) és a cukrot tartalmazó édességek, többek között a csokoládé mennyiségét. Ha viszont 2. vagy 3. fokú megnagyobbodással állunk szemben, akkor műteni kell, s minél hamarabb távolítjuk el az orrmandulát, annál kevesebb, a betegség által kiváltott szövődménnyel kell szembenéznünk. Kirívó esetekben már 2-3 éves korban is meg lehet műteni a gyermeket, és téves az a – szülők által gyakran képviselt – álláspont, hogy 8-10 éves korig nem szeretnék megműttetni a gyermeküket. Az operációt rendkívül hatásos helyi érzéstelenítés mellett végezzük el, egyes esetekben pedig – a szülők külön kérésére – általános altatást alkalmazunk.

Lajos Mihály