Korszerűsítés és tehetséggondozás

2014. szeptember 11., 07:05 , 713. szám
Az ungvári körzet is megkapta az új eszközöket

Szeptember 5-én került sor Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a 2014/1015-ös tanévben a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács első ülésére azzal céllal, hogy a tanács meghatározza, megfogalmazza mindazokat a feladatokat és kérdéseket, amelyek a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (GJA) tehetséggondozó programjában részt vevő közel kétezer diák oktatását határozzák meg ebben a tanévben.

Váradi Natália, a GJA irodaigazgatója kiemelte: a programban részt vevő diákok oktatása az esélyegyenlőség jegyében telik, mindannyian ugyanolyan lehetőségekkel indulnak. Az elmúlt három év során Magyarország kormányán túl a tehetségpontoknak otthont adó 8 oktatási intézmény is mindenben segítette az alapítvány munkáját, s ennek a tanévnek az iskolák már úgy vághatnak neki, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából összesen 5 millió forint értékben kapnak oktatáshoz szükséges eszközöket.

Dr. Brenzovics László, a GJA elnöke arra emlékeztette a jelen lévő pedagógusokat, hogy az elmúlt 3 év munkáját jól mutatja az alapítványnak tavaly szeptemberben odaítélt Magyar Termék Nagydíj, amit a közelmúltban a Beregszászi Tehetségpontnak otthont adó Rákóczi-főiskola is megkapott. Az eszköztámogatás is egyfajta kitüntetés, hisz az iskolák felszereltsége hagy kívánnivalót maga után, s az átadásra kerülő eszközöket (laptopot, egeret, vetítőt, vetítővásznat, fénymásolót és mikroszkópot) nem csupán a tehetségpontok alkalmain, hanem az iskolai órákon is felhasználhatják majd. A fejlesztést a jövőben is folytatni szeretnék, hisz az országunkban uralkodó háborús viszonyok sem adnak felmentést az alól, hogy elvégezzék feladatukat, segítsék a tehetséges gyerekeket.

„Minden siker 10% ötlet, 90% verejtékes munka” – idézte Thomas Edison szavait dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács elnöke. Kiemelte, hogy az alapítvány tehetséggondozó programja új lendületet adott a kárpátaljai magyar nyelvű iskolák tanulóinak, hiszen az új ismeretek megszerzéséhez nem kellett őket kiemelni környezetükből, iskolájukból, hanem egy új színteret kaptak mindehhez. A kisebbségi iskolák kapcsán kiemelten fontos, hogy olyan pluszt nyújtsanak, amely miatt a szülő érdemesnek tartja magyar intézménybe, osztályba íratni gyermekét. Ezt a pluszt pedig jól mutatja, hogy ebben a tanévben közel 200 magyar elsőssel van több, mint az elmúlt évben. Ha pedig az iskola modern innovációval is gazdagodik, az csak vonzóbbá teszi azt a szülők számára.

A köszöntőket követően Orosz Ildikó, Brenzovics László és Váradi Natália adta át a tehetségpontok koordinátorainak és a tehetségpontoknak otthont adó iskolák igazgatóinak a 21 500 hrivnya értékű eszközöket, amelyekhez a felsoroltakon kívül 252 ezer forint értékben kémia- és biológialaboratóriumban szükséges fogyóeszközök is tartoznak.

A továbbiakban a tanács a program idei tanévével kapcsolatos kérdésekről döntött. Némi változás történt a tehetségpontok vezetőinek személyében. A beregszászi körzet vezetőjeként Hnatik-Riskó Márta után Snicer-Pobránszky Gabriellát, a nagydobronyiban Keresztény Andrea után Molnár Erzsébetet, a tiszaújlakiban pedig Kész Margit után Simon Józsefet választották meg a körzet és a tehetségpont koordinátorának, vezetőjének. Szeptember, október és november folyamán a tanács határozatai értelmében idén is 3 alkalommal kerül majd sor a program alkalmaira, szombatonként, alkalmanként 4 tanórában. A 3–4., 5–6, 7–8., illetve 9–11. osztályosokból álló csoportok számára matematika–fizika–informatika, kémia–biológia–földrajz, magyar–ukrán–angol, illetve történelem–művészettörténelem–irodalom tantárgyi blokkokban történik majd az oktatás a nyolc tehetségpontban (Aknaszlatina, Bátyú, Beregszász, Mezővári, Munkács, Nagydobrony, Tiszaújlak, Ungvár), tanóránként 75 percben.

er