Végéhez közeledik a templomfelújítás Badalóban

2014. szeptember 11., 07:00 , 713. szám

Presbitériumunkban még a múlt esztendő végén született meg a gondolata annak, hogy ha Isten éltet bennünket, akkor 2014-ben szeretnénk felújítani a sok történelmi vihart megért több mint 200 éves református templomunkat. Először ,,csak” egy karzat emelése szerepelt a tervezett építkezési munkálatokban, amely mintegy 40-50 fővel növelte volna a körülbelül 250 személy befogadására alkalmas Isten háza férőhelyeinek számát, de a munkálatok előrehaladtával világossá vált, hogy a mennyezettől a padlózat burkolatáig szinte minden felújításra szorul.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy templomunk egyik jellegzetes ékességét, a kézzel festett, sajátos stílusú mennyezetet lehetetlen az eredeti állapotában megmenteni, akkor egy helyben lakó ,,művészkislány”, Sárközi Kitti sietett a segítségünkre, aki áldozatos munkával néhány hét alatt legalább olyan széppé varázsolta a mennyezetet, mint az korábban is volt. Ezenkívül teljesen kicserélődött az épület elektromos kábelhálózata, megújult a hangosítás, új vakolat került a falakra, felújításra kerültek a padsorok, s vadonatúj burkolatot kap a padlózat is. Új helyre került a II. világháborúban elesett badalói áldozatok nevét tartalmazó emléktábla is, amelyet reményeink szerint a templomfelújítás alkalmából november elejére tervezett hálaadó istentisztelet keretében szeretnénk újraavatni.

A közel három hónapja tartó munkálatok ideje alatt a hétközi és vasárnapi istentiszteleteknek a helyi kultúrház ad otthont, de hogy mennyire ragaszkodnak a badalói hívek az ősi templomunkhoz, azt az a tény is bizonyítja, hogy az ez idő alatt lebonyolított esküvői szertartásokat nem más helyszínen, hanem a templomkertben tartotta Sápi Zsolt helyi lelkipásztorunk.

Jelzés- és példaértékű, hogy a kárpátaljai magyarság szempontjából az utóbbi 70 esztendő talán legnehezebb, de mindenképpen leginkább megpróbáltató évében Badalóban templomfelújítás zajlik, amely teljes egészében a helyi gyülekezet adományaiból valósulhat meg. Istennek legyen ezért hála és dicsőség!

Jakab Lajos, a badalói presbitérium tagja