Befutó listás helyet kaphat a KMKSZ elnöke

2014. szeptember 18., 07:00 , 714. szám

Egyre nagyobb terjedelemben foglalkozik a kárpátaljai sajtó a közelgő parlamenti választásokkal, ezen belül is azzal, hogy a kárpátaljaiak mely pártok listáin, illetve mely körzetekben szállnak harcba a törvényhozási helyekért. Magyar szempontból legnagyobb jelentőséggel az a keddi értesülés bír, miszerint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, aki a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettesi tisztségét is betölti, a befutónak számító 62. helyet kaphatja meg Petro Porosenko Blokkjának (BPP) választási listáján.

A KMKSZ elnökének felajánlott 62. hely azért számíthat befutónak, mivel a felmérések szerint az ukrán elnök pártja az októberi előre hozott választásokon akár 120 parlamenti mandátumot is megszerezhet. A BPP választási listájának első ötven helyén szereplő jelöltek nevei ismertek, a többieké egyelőre nem, mert a jegyzék további részében még lehetnek változások – írja az értesülést közreadó mukachevo.net.

A cikk szerint Brenzovics jelölésével megoldódhat az a ,,meglehetősen feszült helyzet”, amely azt követően alakult ki a magyarokkal kapcsolatban Kárpátalján, hogy az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) elutasította a KMKSZ kérelmét a tömbmagyarság településeit magában foglaló, magyar többségű egyéni parlamenti választási körzet kialakítását illetően. Az internetes lap arra is emlékeztet, hogy a KMKSZ májusban választási együttműködési megállapodást kötött az akkor még államfőjelölt Porosenkóval, aki vállalta, hogy megválasztása esetén a szövetség támogatásáért cserében egyebek mellett elősegíti a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének biztosítását.

A KMKSZ előreláthatólag szombati rendkívüli választmányi ülésén dönt arról, hogy elfogadja-e a BPP által az elnöke számára felajánlott listás helyet.

A mukachevo.net egy másik írásában közli az ukrajnai pártok választási listáin szereplő kárpátaljai jelöltek névsorát. A cikk megállapítja, a választási listákon viszonylag kevés kárpátaljai neve szerepel, s azoké sem mindig olyan helyen, hogy remélhetnék a parlamentbe jutást. Íme a különböző pártok listáin szereplő kárpátaljaiak névsora.

Szvoboda: 30. – Oleg Kucin, a Szvoboda kárpátaljai megyei szervezetének vezetője, a párt Donyeck megyei választási kampánystábjának vezetője.

Batykivscsina: 8. – Ivan Kruljko, a Batykivscsina Moloda elnöke, Huszt; 36. – Olekszandr Kemenyas, a Batykivscsina kárpátaljai megyei szervezetének elnöke; 86. – Ivan Kologyij, a Batykivscsina kárpátaljai megyei szervezetének sajtótitkára, az Ungvári Városi Tanács képviselője; 132. – Olekszandr Pereszta, a Batykivscsina munkácsi városi szervezetének elnöke; 156. – Miroszlava Koroszteljova, a Szolyvai Városi Tanács képviselője; 177. – Ljudmila Sanszjka, társadalmi aktivista, Ungvári járás; 197. – Andrij Livrinc, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője; 222. – Mihajlo Burisin, az Ökörmezői Járási Tanács képviselője.

Népfront: 19. – Valerij Luncsenko, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció volt elnöke; 73. – Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció elnöke.

Anatolij Hricenko Civil Álláspontja: 71. – Armen Halsztjan, ideiglenesen munkanélküli, Huszt; 96. – Ihor Boriszov határőr, Beregszász; 135. – Roman Cendra magánvállalkozó, Őrdarma (Sztorozsnicja), Ungvári járás.

Petro Porosenko Blokkja: 17. – Viktor Pinzenik; 38. – Valerij Packan; 62. – Brenzovics László.

A portál úgy tudja, Oleh Ljasko Radikális Pártjának listáján nem szerepelnek kárpátaljaiak, amiként Szerhij Tihipko pártjáén sem.

Ami az egyéni körzetekben indulókat illeti, a BPP már említett vasárnapi közgyűlésén megnevezték azt az öt jelöltet, akik kárpátaljai választókörzetekben indulnak majd a párt támogatásával: 68. számú, Ungvár központú választókörzet – Robert Horvat (UDAR); 69. számú, Munkács központú választókörzet: Viktor Baloga (JeC); 71. számú, Huszt központú választókörzet: Pavlo Baloga (JeC); 72. számú, Técső központú választókörzet: Vaszil Petyovka (JeC); 73. számú, Nagyszőlős központú egyéni választókörzet: Ivan Baloga (JeC).

Korábban jelezték, hogy a 70. számú, Szolyva központú választókörzetben ugyancsak indul majd az UDAR egy politikusa Marianna Csundak személyében önjelöltként, ám neve nem hangzott el a támogatott egyéni indulók között a BPP kongresszusán – jegyzi meg a zakarpattya.net.

A Batykivscsina párt színeiben egyéni jelöltként indul Szerhij Kiszilicsin (68. választókörzet), Olekszandr Hoksz (69. választókörzet), Ivan Kurah (70. választókörzet), Vaszil Spilyka (71. választókörzet), Szerhij Sztojka (72. választókörzet) és Fegyir Kosztyo (73. választókörzet).

Sajtóinformációk szerint a felsorolt pártok által támogatott jelölteken kívül már legalább fél tucat önjelölt egyéni indulót is bejegyeztek a kárpátaljai választókörzetekben, ám ez még csak a kezdet, hiszen az önjelöltek szeptember 25-ig jelezhetik indulási szándékukat a választási bizottságoknál. Ugyanakkor a zakarpattya.net.ua úgy tudja, hogy Gajdos István parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség volt elnöke, aki a törvényhozásban a Régiók Pártja frakciójának tagja volt a téli kijevi eseményekig, ezúttal nem szándékozik indulni a választásokon.

(MTI/mukachevo.net/zakarpattya.net.ua/ntk)