A hajhullás

2014. szeptember 18., 07:00 , 714. szám

A fejem búbján egy pár centi átmérőjű kör alakú területen hullani kezdett a hajam, pedig még csak huszonéves vagyok, s ezen a részen enyhén viszket és ég is a fejbőröm. Mit lehet tenni azért, hogy megálljon a hajhullás, sőt méginkább azért, hogy lehetőleg újból kinőjön a hajam? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy munkácsi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Pauk Vladimir, a Beregszászi Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosa válaszol.

– A hajhullás – orvosi kifejezéssel: alopecia – részleges vagy teljes hajhullással járó betegség – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Mind a férfiak, mind a nők esetében előfordul, s általában gyakoribb a gyermekek, a 20-30 éves fiatalok és a szellemi foglalkozást végző személyek körében. Okai közé sorolhatjuk az idegrendszeri elváltozásokat, a stresszt, az agyi erek szűkületét, a vegetatív idegrendszer, illetve az endokrinrendszer zavarait, a szervezetben lévő cink mennyiségének a lecsökkenését, a haj réztartalmának magas szintjét, az anyagcserezavarokat. Nem elhanyagolható tényező a fokális infekció (hepatitisz, gasztritisz), az arcüreg-, illetve a homloküreg-gyulladás. A leggyakoribb ok pedig a fogak rossz állapota. Kialakulhat egy kis gennygóc a foggyökéren (ezt fokális gamulómának nevezzük), és ha nem távolítják el a fogat vagy a gennygócot, csak részleges eredményt tudunk elérni a hajhullás kezelésében.

– Melyek a hajhullás tünetei?

– A fej búbján egy-két, pár millimétertől pár centiméterig terjedő átmérőjű, kör alakú területen hullani kezd a haj, miközben ugyanitt a bőr nagyon rugalmassá válik. A hajhagymák viszont a hajszálak kihullása ellenére is megmaradnak. A betegségnek három stádiuma van: a progresszív, amikor a hajhullás intenzív, a stacionárius, amikor a folyamat megáll, valamint a regresszív, amikor újból nőni kezd a haj a kór által érintett területeken. A progresszív stádiumban nemcsak egy helyre koncentrálódik a hajhullás, a kopasszá vált területek mellett is részlegesen hullani kezd a haj, és ha húzogatják, tincsekben válik le a fejről. A hajhullási foltok összefolyhatnak, és nagy területet foglalhatnak el. A hajhullás első napjaiban a hullás helyén enyhe bőrpír jelenik meg, s ugyanott enyhén viszket és ég. Egy idő után csökken a zsírmirigyek és az izzadságmirigyek működése, a bőr pedig elefántcsontszínűvé válik. A stacionárius stádiumban megtöredezett kicsi hajrészeket veszünk észre. Kezelés esetén az érintett helyeken előbb vékony, piheszerű, majd rendes hajszálak nőnek ki. Általában a hajhullási területek középpontjából a területek szélei felé haladva nő újra a haj. Nem ritkán viszont erősödni kezd a hajhullás, újabb és újabb területekre terjed ki, és szubtotálissá (részlegessé), a fej teljes lekopaszodásával járó totálissá, vagy univerzálissá válhat, amikor a fej kopaszsága mellett az arc, a törzs és a végtagok szőrzete is eltűnik.

– Miként kezelik, és miként lehet megelőzni a betegséget?

– Először is tisztázzuk az okot. Konzultálni kell endokrinológussal, ideggyógyásszal, fül-orr-gégésszel és fogorvossal. Ha megtaláltuk az infekciós gócot, akkor azt meg kell szüntetni. A kezelés során szedatív gyógyszereket (idegnyugtatókat), a központi és a vegetatív idegrendszer jobb működését elősegítő biogén stimulátorokat írunk fel a betegnek. Ha szükséges, például arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás esetén antibiotikumokat is felírunk. A gyógyszerek mellett A-, C-, PP- és B-vitamin-csoportokhoz tartozó vitaminokat is szedniük kell a pácienseknek. Külsőleg a hajhagymák működését serkentő kenőcsöket és szeszes oldatokat kell alkalmazni, mely utóbbiak serkentik a vérkeringést a hajhagymáknál, s ezzel serkentik jobb működésre azokat.

A hajhullás megelőzése végett ajánlatos legalább félévente ellenőriztetni a fogak állapotát. Endokrinológiai, fül-orr-gégészeti, illetve idegrendszeri panaszok esetén idejében szakorvoshoz kell fordulni. És semmi esetben sem szabad öngyógyítással próbálkozni, mert az csak növeli a problémát, s minél később fordul szakorvoshoz a beteg, annál hosszabb időt vesz igénybe a kezelése.

Lajos Mihály