A hit és a sport összehoz

2014. szeptember 18., 07:00 , 714. szám

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg szep­tember 14-én a mára hagyományossá vált kispályás labdarúgó futballtornáját a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum. Az esemény – a sport örömein túl – arra hivatott emlékezni, hogy 326-ban Nagy Konstantin felesége, Szent Ilona a keresztrefeszítés helyszínéhez közel megtalálta a keresztényüldözések idején eltűnt Szent Keresztet, amelyet az annak tiszteletére épített Szent Kereszt-templomban állítottak fel.

A Sztojka-líceum udvarán megrendezett tornát szentliturgia előzte meg a helyi görögkatolikus templomban, amely során felszentelték a templom Árpád-házi királyokat és magyar szenteket (István, László, Imre, Piroska, Margit, Erzsébet) ábrázoló új ablakait.

A kárpátaljai magyar líceumok számára rendezett barátságos labdarúgótornán idén a Munkácsi Szent István Líceum, a Péterfalvai Református Líceum és a Sztojka-líceum 5+1 fős csapatai mérkőztek meg egymással. A 2x10 perc hosszúságú mérkőzések során az A csoportban a líceumosok, a B csoportban pedig a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének papjai, a líceum munkatársai és öregdiákjai léptek pályára. Utóbbiak a diákok csapataival szemben játszottak egy-egy barátságos gálamérkőzést. A meccseket Dubrovszkij Antal, a líceum testneveléstanára, Tóth Roland, a Sztojka-líceum nevelője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének sportügyi titkára, illetve Hadenyák József, a péterfalvai líceum testneveléstanára vezette.

A XI. Szent Kereszt-kupán első helyen a Sztojka-líceum, másodikon a Péterfalvai Református Líceum, harmadikon pedig a Munkácsi Szent István Líceum csapata végzett. A torna legjobb kapusa Szűcs Gergely, a Sztojka-líceum diákja és Tóth Mátyás, a líceum öregdiákja lett. A gólkirály címét öt góllal Pősze Roland mátyfalvai görögkatolikus áldozópap, a líceum lelki vezetője érdemelte ki. Minden csapat emléklappal, a győztes Sztojka-líceum csapata pedig kupával gazdagodott.

Espán Rita