„A nevelés teremti az embert, s az ember a hazát”

A KMPSZ központi tanévnyitó ünnepsége Munkácson

2014. szeptember 18., 07:00 , 714. szám

Szeptember 14-én tartotta hagyományos központi tanévnyitó ünnepségét a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), ez alkalommal a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában, Munkács városának legrégebbi, 1880-ban épült oktatási intézményében.

Az ünnepség kezdetén Snep Román munkácsi római katolikus plébános kérte Isten áldását a pedagógusok tevékenységére. Nagy Sándor, a Csongori Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta: ez a tanév kiemelt fontosságú, hiszen az országunkban folyó harcok miatt sok intézményben nem indulhatott meg a tanév. Szent-Györgyi Albert gondolatára utalva, miszerint „Olyan a jövőnk, amilyen a ma iskolája”, kiemelte, hogy a ma iskolájának képe a „meggyúrandó anyagtól”, a diákoktól, valamint az iskolák vezetőitől, s legfőképpen a tanároktól függ.

Schink István, a Rákóczi-középiskola igazgatója hangsúlyozta: a KMPSZ közel negyed évszázada munkálkodik a magyar identitás megőrzése érdekében azzal, hogy folyamatosan védi és erősíti a kárpátaljai magyar iskolákat, hatékonyan hozzájárulva ezzel gyermekeink lelki és szellemi fejlődéséhez, tudásuk gyarapodásához. A Rákóczi-középiskoláról elmondta, hogy ebben a tanévben 440 gyermek szellemi, lelki, erkölcsi, nemzeti értékeinek gyarapítása folyik az intézményben, képviselve azt a szellemiséget, amelyet II. Rákóczi Ferenc fejedelem neve fémjelez: a megalkuvást nem ismerő kiállást a tisztességes, becsületes, keresztény elkötelezettségű élet mellett, megtéve mindent a magyar nemzet felemelkedéséért.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke elmondta, hogy szep­tember 1-jén 15 355 kárpátaljai magyar diák (a Beregszászi járásban 5656, az Ungváriban 3295, a Munkácsiban 3014, a Nagyszőlősiben 2454, a Felső-Tisza-vidéken pedig 936) számára kezdődött el az új tanév, s örömteli, hogy idén 1822 elsőst bíztak a magyar pedagógusokra a szülők, ami 194-gyel több, mint tavaly. Emlékeztetett a mélypontra, a 2008-as évre is, amikor a magyar gyerekek ukrán iskolába való íratása miatt ez a szám mindössze 1343 volt, vagyis idén közel 500-zal több magyar elsős van. Ez határozza meg jövőnket, hogy „lesznek-e olyan magyar nyelven gondolkodó, érző, értő fiatalok, akik továbbviszik azt az ügyet, amit őseink ránk hagytak, s amit mi is próbálunk továbbvinni” – hangsúlyozta Orosz Ildikó. „A nevelés teremti az embert, s az ember a hazát. Neveljétek úgy a gyermekeket, hogy nagybetűs emberré váljanak, akik e kicsi hazát, amely a magyar nemzet része, valódi hazává változtatják a következő nemzedék számára” – zárta köszöntőjét elnök asszony.

Dr. Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott a magyar kormány stratégiai partnereként tevékenykedő KMPSZ szervezőmunkájáért és kitartó fáradozásáért. Mint mondta, gyermekeink szülőföldön való boldogulását úgy alapozhatjuk meg, ha az óvodától az iskoláig terjedő oktatást választjuk, működtetjük, mert ez erősíti meg őket anyanyelvükben, adja át számukra kultúránkat, közösségünk értékeit, közöttük azokat, amelyeket Rákóczi Ferenc hagyott ránk: a szülőföld jövőjébe vetett hitet, bizalmat, a környező népek iránti toleranciát. Hanesz Angelika, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Kassai Területi Választmányának elnöke hangsúlyozta, hogy bár más helyzetben vannak a felvidéki és a kárpátaljai pedagógusok, kihívásaik, céljaik mégis ugyanazok: „nemzetiségi iskoláinkat megőrizni és fejleszteni. Gyermekeink jövője függ attól, milyen tudást, értékeket és életszemléletet közvetítünk feléjük.” Emlékeztetett arra a 2015. szeptember 1-jén életbe lépő törvényre is, amelynek értelmében a minimális osztálylétszámot el nem érő kisiskolákat bezárják. Ez a jelenlegi 263 magyar tanítási nyelvű alapiskolából közel 70-et fenyeget. Vass Ilona, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány igazgatója összegezte a Keleti Partnerség program eddigi eredményeit, s emlékeztetett, hogy 2015. június 30-ig közel félmillió dollár összegben valósulnak meg újabb felújítások, fejlesztések a kárpátaljai magyar oktatási és kulturális intézményekben.

Végezetül Fakász Valéria nyugdíjas és Román István kezdő pedagógus osztotta meg a tanári pályával kapcsolatos gondolatait.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bacskai József ungvári magyar főkonzul, Mélykuti Ferenc beregszászi konzul, Ljubka Katalin, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője, Nagy Klára, az Államtitkárság kárpátaljai referense, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója, Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Szövetség Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke és Popovics Béla, a szövetség tiszteletbeli elnöke, valamint a megyei pedagógus-továbbképző intézet képviselői is.

A tanévnyitó, amelynek hangulatát a Csongori Általános Iskola, illetve a Rákóczi-középiskola diákjai emelték verssel, dallal, a Szózat eléneklésével zárult.

Espán Margaréta