Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

2014. szeptember 18., 07:00 , 714. szám

Szeptember 14-én Beregszászban ünnepi szentmisével és búcsúval méltatták a Szent Kereszt felmagasztalásának napját. A szentmisét Molnár János beregszászi római katolikus plébános és Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke mutatta be. Az ünnepség meghívott szónoka Veres András, a Szombathelyi Római Katolikus Egyházmegye püspöke volt. A búcsún jelen volt Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul, valamint Cipó Anita beregszászi konzul.

Az ünnep 335. szeptember 13-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben felszentelték a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. A Szent Keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben, majd szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek. Innen ered az elnevezés: Szent Kereszt felmagasztalása.

Az ünnepi szentmise evangéliuma Pál Apostol Filippiekhez írott leveléből hangzott el. Majd Veres András püspök atya tolmácsolta üzenetét a hívek felé: „...ez az alkalom nemcsak az emlékezés miatt lehet ünnep. Sokkal inkább azért, mert Jézus Krisztus keresztje az ő keresztáldozata óta minden hívő ember számára a megváltás jele és eszköze.” Beszédében kihangsúlyozta, hogy akik hittel tekintenek Krisztus keresztjére, azok hathatós segítséget, Isten irgalmas szeretetét nyerhetik el. De nem szabad, hogy mindez megelégedettséggel töltsön el bennünket. Adjuk tovább a krisztusi szeretetet! Szeressük embertársainkat, ahogy azt Jézus is kérte tőlünk. A püspök atya rávilágított arra is Tóth Árpád Isten oltó kése c. versének példája alapján, hogy a kereszt és a szenvedés szinte egyet jelent. Minden szenvedés az ember javát szolgálja. „ A mai ünnep legyen alkalom mindnyájunk számára arra, hogy megértsük: az emberi élet keresztjei, szenvedései javunkat szolgálják, hogyha Istenre figyelve tekintetünket arra fordítjuk, aki átszúratott a kereszten.”

Az ünnepség körmenettel folytatódott, majd a templom udvarán az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola Csüllő néptáncegyüttese és a Csipkés együttes közös műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően pedig agapéra invitálták a jelenlévőket.

Váradi Enikő