Borzsova vármegye legendái kőben

2014. szeptember 25., 07:00 , 715. szám

Október 3. és 12. között első alkalommal kerül megrendezésre a Kárpátaljai Kőszobrász Tábor a Pro Arte-Munkács társadalmi civil szervezet, illetve a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Matl Péter, az ötletgazda Pro Arte-Munkács elnöke elmondta:

„A tábornak a beregszászi járási Borzsova község ad majd otthont. A Pro Arte-Munkács biztosítja a táborhoz szükséges kőanyagot, s szervezi a tíznapos alkotómunka művészeti részét, míg a turizmus-szövetség a négy szobrászművész szállásáról és étkeztetéséről gondoskodik majd. A táborban a felvidéki Gúgyela Tomás, a budapesti Sánta János Botond, Kárpátaljáról pedig a nagydobronyi ifj. Hidi Endre és jómagam veszünk részt. Az alkotómunka Borzsova vármegye legendái témakörben folyik majd. A tábort követően az elkészült alkotásaink közül hármat Mezővári, Borzsova és Halábor község számára ajánlunk fel, amennyiben azokban megfelelő, rendezett teret alakítanak ki a helyiek az alkotások számára.

A művésztelep munkája nyomán aztán egy turisták részére ajánlott művésztérkép is készül majd, amelyben bemutatásra kerülnek az elkészült szobrok, inspirálva ezzel mindenkit a szobrok és a falvak megtekintésére.”

A tábor alatt az érdeklődők bepillantást nyerhetnek (délelőtt 10 és délután 16 óra között) a művészek munkájába a borzsovai Paprika Vendégház udvarán. Az alkotásokat a tábort követően ünnepélyes keretek között avatják majd fel, továbbá október 12-én sor kerül egy kiállításra is Matl Péter és Hidi Endre műveiből a Borzsovai Általános Iskolában.

Az eseményre a szervezők magánszemélyeket és turistacsoportokat egyaránt szeretettel várnak.

Espán Margaréta