Kétmillió forinttal segít kárpátaljai magyar családoknak Nyíregyháza

2014. szeptember 26., 09:15 , 716. szám

Kétmillió forinttal támogatja a kelet-ukrajnai harcokban érintett kárpátaljai magyar családokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségen (KMKSZ) keresztül Nyíregyháza önkormányzata – az erről szóló támogatási szerződést csütörtökön írta alá Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP), a nyírségi megyeszékhely polgármestere.

A polgármester az aláírás alkalmával tartott sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén határozott a támogatás folyósításáról.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Nyíregyháza fekvése miatt különleges kapcsolat alakult ki a kárpátaljai térséggel és az ott élő magyarokkal. Nyíregyházának Ungvár testvérvárosa, Munkács és Beregszász pedig partnervárosa évek óta – emlékeztetett Kovács Ferenc.

A KMKSZ elnöke elmondta: Kárpátaljáról eddig nyolc ember vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban, közülük ketten magyarok voltak. Eddig több száz kárpátaljai vett részt a harcokban, jelenleg pedig mintegy ezren harcolnak a háborús térségben a „terrorellenes” műveletekben.

A Szövetség gyűjtést indított számukra, Magyarországról pedig ez az első nemes felajánlás. A gyűjtésből befolyt összeget az elhunyt és a sebesült katonák családtagjainak adják majd át – tette hozzá Brenzovics László.

Kérdésre válaszolva a KMKSZ elnöke elmondta, hogy a Nyíregyháza által felajánlott összeget – amely legkésőbb szombaton eljut Kárpátaljára – készpénzben fizetik ki mintegy ötven embernek.

(MTI/Kárpátalja)