A beregszászi elkerülő út befejezését szorgalmazza a megyei tanács

2014. október 1., 16:20 , 716. szám

Ungváron kedden került sor a Kárpátaljai Megyei Tanács (KMT) 19. ülésszakának első plenáris ülésére.

A megjelentek mindenekelőtt egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a kelet-ukrajnai események minden civil és katonaáldozatáról. Ezt követően Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke hivatalosan is bemutatta a képviselőtestületnek Vaszil Hubalt, a megye nemrég kinevezett új kormányzóját. Ezzel összefüggésben a tanácselnök emlékeztetett, hogy minden bizonnyal a mostani az első eset, hogy a Huszti Járási Tanács volt elnökének személyében helyi önkormányzati vezetőt neveztek ki a megyei állami adminisztráció élére, ami szerinte azért különösen előnyös, hiszen a tisztviselő belülről ismerheti a régió és a helyi önkormányzatok problémáit, miközben a hivatali munka terén is rendelkezik tapasztalattal.

Ezután Ivan Baloga több képviselőkollégájának átnyújtotta az Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa által adományozott díszokleveleket. Elismerésben részesült Milován Sándor megyei tanácsi képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tiszteletbeli elnöke, Tiberij Dirdencel, a Volóci Járási Tanács képviselője, családorvos, Miroszlava Kalamunyak megyei tanácsi képviselő, az Ungvári Ruhagyár Zrt. igazgatója, Ivan Kuhar megyei tanácsi képviselő, az Ungvári Városi Központi Klinikai Kórház orvosa, Makszim Hohlov megyei tanácsi képviselő.     

Az ülés napirendjén több mint 30 kérdés szerepelt – a napirend előtti kérdéseket, indítványokat és beszámolókat nem számítva. A képviselők egyebek mellett úgy határoztak, hogy levélben hívják fel a kormány figyelmét a beregszászi elkerülő út befejezésének fontosságára, különös tekintettel a beregsurányi–asztélyi magyar–ukrán határátkelő tervezett bővítésére az 5. számú páneurópai közlekedési folyosó kiépítésének keretében, s az ezzel várhatóan még inkább megnövekvő teherforgalomra. A közel 14 km hosszú útszakasz építése még 2008-ban elkezdődött. Bejezéséhez 340 millió hrivnyára volna szükség, ám idén az ország költségvetéséből mindössze 1,4 milliót irányoztak elő erre a célra, ami lényegében a kivitelezés leállítását jelenti. A képviselők ezért arra kérik a kormányt, hogy találjon forrást az elkerülő út finanszírozására, ami lehetővé tenné a beruházás befejezését, illetve foganatosítson intézkedéseket a megye területén működő határátkelőhelyek fejlesztésére. 

A képviselők emellett módosítottak, illetve kiegészítettek egy egész sor hosszú távú megyei programot, többek között a lakosság szociális védelmére és a foglalkoztatottság javítására vonatkozóan, s módosították a régió idei költségvetését is.

Reagálva a kor kihívásaira az önkormányzat döntött arról, hogy megbízza a megyei adminisztráció lakásgazdálkodási és kommunális, építési és infrastrukturális igazgatóságát, hogy a következő plenáris ülésig dolgozzon ki programot arra, miként lehetne záros határidőn belül alternatív fűtőanyagokkal működőkre cserélni a gázüzemű kazánokat a megye valamennyi költségvetési intézményében.

(zakarpat-rada.gov.ua/mukachevo.net/szcs)