Épülő templom, épülő és fejlődő hitközség

2014. október 2., 07:00 , 716. szám

Szeptember 28-án került megszentelésre és elhelyezésre a beregszászi járási Kisbégány épülő görögkatolikus templomának tornya és toronykeresztje.

A kisbégányi görög­ka­tolikus közösség templomának alapkövét és toronykeresztjét Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese szentelte meg Levcsenkó Róbert dédai görögkatolikus áldozópap, illetve a Nagybégányban és Kisbégányban is szolgálatot teljesítő Marosi István atya s a hívek jelenlétében, s ezt követően méltó helyére került a megáldott kereszt és torony. Az ünnepi eseményen Demkó Ferenc esperes Jézusnak a magvetőről tett példázatát idézte, amelyben a Mester arról szólt, hogy a jó földbe hullott magvak kikelnek, kifejlődnek s jó termést hoznak, szemben az útszélre, köves talajra vagy a bogáncs közé hullottakkal, amelyeket a madarak felcsipegetnek, a nap heve kiszárít, a bogáncsok elfojtanak.

A kisbégányi görögka­tolikus templom építése a múlt év folyamán kezdődött. Az egyházközségnek kb. 150 tagja van. Ők korábban a nagybégányi görögkatolikus templomban vettek részt a különböző szertartásokon, járultak a gyónás és az áldozás szentségéhez. Hat éve már saját településükön is hetente sor kerül szentliturgiára a helyi iskolában. A templom építése a hívek segítségével és anyagi támogatásával történik, továbbá egy jelentősebb adománnyal támogatta azt egy Kisbégányból a Krímre elszármazott személy is. Szertartások megtartására valószínűleg karácsony környékén lesz majd alkalmas állapotban, felszentelésére pedig, amelyet Szent Tamás apostol tiszteletére végeznek majd, előreláthatólag jövőre kerül sor.

Espán Rita