Ingatlanvásárlásnál nem érvényes a szóbeli megállapodás

2014. október 2., 07:00 , 716. szám

„Egy évvel ezelőtt megvásároltam egy lakóház felét. Azelőtt szóban megállapodtunk a szomszéddal, akinek az épület másik fele a tulajdonában van, hogy eladja nekem a maga részét egy konkrét összegért. Egy másik utcaszomszédunk azonban valamilyen módon eladási meghatalmazást szerzett tőle és duplájára emelte a vételárat. Mit tegyek?”

– Az ingatlanrész eladására vonatkozó megállapodás ingatlan-adásvételi szerződésnek minősül, s Ukrajna Polgári Törvénykönyve 657. paragrafusa értelmében kizárólag írásos formában köttetik, illetve kötelező a közjegyző általi hitelesítése is. Ebből következően a szóbeli megállapodás – bár az ember igazságérzete mást mond – nem érvényes és semmire nem kötelez az ön által ismertetett esetben.

Az ingatlan értékesítésére szintén írásban adnak megbízást, és ugyancsak közjegyző által hitelesített dokumentumról van szó, tehát minden jel arra utal, hogy szomszédja a megbízólevelet felmutató személyt bízta meg érdekei képviseletével ebben az ügyben. A kérdés legfeljebb az lehet, hogy konkrétan mire hatalmazza fel a megbízólevél a szóban forgó személyt: az adásvételi szerződés megkötésére egy előre megállapított áron, vagy arra is, hogy ő maga állapodjon meg a vételárról megbízója nevében.

hk