Kossuth- és József Attila-díjas költők, írók Kárpátalján

2014. október 2., 07:00 , 716. szám

Szeptember 25–26-án Kárpátalján tartott kihelyezett ülést a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata, amelynek keretében a tagozat 12 költője, prózaírója mutatkozott be három helyszínen Kárpátalja irodalomkedvelő közönsége előtt.

Az első találkozóra a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor. Egy olyan intézményben– ahogyan azt köszöntőjében dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke is kiemelte –, amelynek berkein belül fennállása óta, vagyis közel húsz éve összpontosul számos kárpátaljai magyar kutató tevékenysége és megyénk kulturális élete is. A neves költők, írók jelenléte pedig hozzájárul ahhoz, hogy az MMA tevékenységének céljaival, működésével minél többen megismerkedhessenek Kárpátalján is.

Ács Margit, az akadémia elnökségének tagja bemutatkozó beszédében elmondta, hogy az akadémia 1992-ben Makovecz Imre építész kezdeményezésére jött létre (akkor még társadalmi szervezetként), s kész életművek alapján válogatja tagjait. Jelentősége pedig éppen ebben rejlik, hiszen, mondhatni, az elitet próbálja kiválogatni, fölmutatni (a teljesség igénye nélkül). Így összességében 350 tagja van, amelyből 250 rendes, 50 pedig levelező. Közöttük sok határon túli már a kezdetektől fogva is helyet kapott. 2011-ben nagy változás történt az akadémia életében, mert Magyarország új kormánya és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök szívén viselte, viseli a művészek ezen csoportjának tevékenységét, hiszen az már a kezdetektől nemzeti elkötelezettséget vállalt. A társaság megerősítése céljából, illetve azért, hogy ez a magyar történelemben, hagyományokban, nemzeti közösségekben gyökerező művészeti forma még inkább szót kaphasson a magyar szellemi életben, a Magyar Művészeti Akadémiát államilag elismert köztestületté nyilvánították, s megkezdődött annak átalakítása, újraépítése. Az elmúlt három év során a Mezei Katalin által vezetett irodalmi tagozat által tartott rendezvények jól mutatják, hogy színvonalas és tudatos építkezés folyik.

A köszöntőket követően a tagozat jelenlévő tagjai (akik között többen József Attila- vagy Kossuth-díjjal kitüntetett alkotók), Szentmártoni János, Albert Gábor, Ács Margit, Ágh István, Kiss Anna, Orosz István Vathy Zsuzsa, Ferdinandy György, Tamás Menyhért, Nagy Zoltán Mihály, Füzesi Magda és Vári Fábián László (utóbbi három kárpátaljai származású, Nagy Zoltán Mihály és Vári Fábián László jelenleg is Kárpátalján él és alkot) számoltak be költői, írói pályájuk kezdetéről, annak egy-egy jelentősebb mozzanatáról, eredményeiről. Műveiket pedig saját, illetve a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésznői, Domáreckájá Júlia és Tarpai Viktória tolmácsolásában hallgathatta meg a közönség. Bar­tha Gusztáv prózaíró, novellista pedig készülő novelláskötetéből olvasott fel, amely az MMA alkotói ösztöndíjpályázatának köszönhetően van épp megszületőben.

A programsorozat 25-én 17 órától a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetben (Beregszász), 26-án pedig a Munkácsi Állami Egyetem Humán-pedagógiai Koledzsének magyar tagozatán folytatódott, majd Szolyván, a sztálinizmus magyar áldozatainak emlékparkjában ért véget, ahol az alkotók az MMA és a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportja nevében koszorút helyeztek el az emlékműnél.

em