Tömegsírokat találtak Kelet-Ukrajnában

2014. október 2., 07:00 , 716. szám

Az elmúlt napok beszámolói alapján úgy tűnik, hogy Ukrajnában a tűzszünet is véresebb, mint némelyik szerényebb konfliktusokban a nyílt fegyveres összecsapás. Ráadásul a harcok viszonylagos enyhülésével mostanság jut idő arra is, hogy a felek alaposabban körülnézzenek a konfliktus által sújtott területeken, s több tömegsírt fedeztek fel. Gyanítható, hogy a sírokban nyugvók többsége nem szerepel a konfliktus áldozatainak eddigi hivatalos összesítéseiben.

A hét végén az ukrán média jelentette, hogy a „terrorellenes” erők a napokban „megsemmisítettek” egy elit orosz tengerészgyalogos egységet a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél. Az összecsapásról a térségben szolgáló katonák beszéltek az egyik ukrán televízióban. A vasárnap este sugárzott műsorban a katonák arról számoltak be, hogy támadóiknak nem sikerült körbezárniuk őket Debalcevénél úgy, ahogy augusztus végén Ilovajszknál tették, ahol becslések szerint a „terrorellenes” erők legalább kétszáz tagja esett el. A tévének nyilatkozó katonák elmondták, hogy a városnál hosszú távra rendezkednek be, a hideg idő közeledtére felkészülve kályhákat állítottak be a sátrakba és a lövészárkokba.

Jellemző a tűzszünetre, hogy Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján közölte: az elmúlt egy nap alatt összesen kilenc ukrán katona esett el, és 27 sebesült meg. A donyecki városi tanács internetes közleménye szerint ugyanakkor legalább három civil meghalt és öt megsebesült a város egy északi lakónegyede ellen éjjel intézett tüzérségi támadásban.

Pattanásig feszült a helyzet a donyecki repülőtérnél, amely a fegyveres válság kirobbanása, április közepe óta az ukrán katonák ellenőrzése alatt áll, holott a megyeközpont, Donyeck városa a szakadárok kezén van. Jurij Birjukov ukrán elnöki tanácsadó az egyik közösségi portálon hétfőn azt írta, hogy az ott szolgálatot teljesítő légi szállítású dandár hét katonája vesztette életét, kilenc pedig megsebesült, amikor a szeparatisták egyik harckocsija eltalálta páncélozott járművüket. A tanácsadó információja szerint a támadás után az ukrán fegyveres erők kilőtték a harckocsit. Ez volt egy akcióban az ukrán kormányerők legnagyobb vesztesége a tűzszünet kezdete óta.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője kedden jelentette, hogy a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás életbe lépése, azaz szeptember 5. óta a Moszkva-barát szakadár lázadók ezernél több támadást hajtottak végre az ukrán fegyveres erők ellen. A szakértő arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy az orosz hadsereg három rakétakomplexumot telepített az ukrajnai határhoz: a Rosztov megyei Petrovka közelében, az ukrán határtól mintegy öt kilométerre vannak a rakéták, típusuk egyelőre nem tisztázott.

Petro Porosenko ukrán elnök egy a napokban sugárzott tévéinterjúban azt hangsúlyozta, hogy a szeptember 5-én kötött tűzszünetet a fegyveres erők nemcsak fogolycserére, hanem a további orosz agresszióval szembeni biztos védelmi vonal kialakítására is felhasználták. Kiemelte az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál kiépített védelmet, leszögezve, hogy a stratégiai fontosságú kikötővárost az ukrán erők nem adják fel semmiféle támadás esetén.

Közben ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg az orosz és az ukrán sajtóban a múlt héten Donyeck közelében talált állítólagos tömegsírokról. A történteket a Kommerszant című napilap igyekezett tisztázni.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági lapnak egy, a „Donyecki Népköztársaság” (DNR) vezetéséhez közeli forrás azt mondta, a Donyecktől mintegy 60 kilométerre északkeletre lévő Nizsnya Krinka falunál, egy bánya területén a helyi lakosok fedeztek fel egy sírhantot, benne négy férfi holttestével. Az áldozatokat közelről fejbe lőtték – mondta a név nélkül nyilatkozó forrás.

Az ügyet a DNR katonai rendőrsége vizsgálja. A szakadár terület vezetése szerint 2-3 hete megölt emberek közös sírjáról van szó. A Kommerszant forrásai elmondták, hogy korábban a kelet-ukrajnai felkelők tartózkodtak Nizsnya Krinkánál, de őket egy hónapja kiszorították onnan az ukrán egységek.

Az első moszkvai híradások szerint a négy között van egy női holttest, de ezt a vizsgálatot ismerők a lapnak cáfolták.

Vjacseszlav Nyikonov, a kormányzó Egységes Oroszország képviselője a Duma múlt szerdai plenáris ülésén még azt állította, hogy nők holttestét találták meg, akiket kivégzésük előtt megerőszakoltak és megkínoztak. Azt is tudni vélte, hogy az egyikük terhes volt. A Rosszija 24 állami hírtévé szerda éjjeli beszámolója szerint Donyeck közelében három tömegsírt fedeztek fel, és ezt megerősítették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) helyszínen járt megfigyelői. A tévé az EBESZ honlapján közölt jelentésükre utalt.

E jelentés szerint a DNR katonai rendőrsége értesítette az EBESZ ukrajnai megfigyelő misszióját (SMM) arról, hogy három, feltételezhetően több holttestet tartalmazó jeltelen sírt találtak. Kettőt a Nizsnya Krinka közeli Kommunar bányánál, egyet a faluban. Az SMM emberei a helyszínen „két, egymástól ötven méterre lévő földterületet” láttak, amelyen 2-2 holttestet temettek el. „Mind a négy holttest bomlásnak indult.” A megfigyelők beszámoltak a nyolc darab, 9 milliméteres Makarov-pisztolyhoz tartozó töltényhüvelyről is, amelyek a sírok mellett hevertek. A falu szélén szintén láttak egy „sírra emlékeztető földhalmot”, azon egy botra szúrt táblát, amelyre oroszul öt nevet, illetve kezdőbetűket írtak. A tábla felirata szerint a sírban nyugvók augusztus 27-én haltak meg „Putyin hazugságai miatt”.

Az EBESZ megfigyelői sem a bányánál, sem a faluban nem találkoztak igazságügyi orvosszakértőkkel.

Moszkvában nemzetközi vizsgálatot követeltek az állítólagos tömegsírok ügyében. Oroszország állandó képviselője Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén már háborús bűncselekményről beszélt.

A Kommerszantnak Szerhij Meljnicsuk, a gyilkosságokkal meggyanúsított, Ajdar nevű ukrán önkéntes zászlóalj parancsnoka kijelentette, hogy sohasem harcoltak Donyeck és a Kommunar bánya térségében. „Luhanszk alatt vagyunk, és egyébként sem végzünk ki békés lakosokat. Az Ajdar harcosainak többsége a Donyec-medencéből való, és az ott élők a földijeink” – mondta.

Olekszij Dmitraskivszkij, az ukrán hadműveletek parancsnokságának szóvivője a Kommerszantnak nyilatkozva hazugságnak nevezte a „Donyecki Népköztársaság” állításait. Közölte, hogy a délkelet-ukrajnai „terrorellenes műveletekben” részt vevők nem végeztek ki civileket, és nem lőtték a városok lakott területeit.

Az RNBO-nál rosszul kigondolt provokációnak tartják a Nemzeti Gárda megvádolását a tömeggyilkosságokkal. Volodimir Feszenko ukrán politológus szerint mindez a délkelet-ukrajnai békemegállapodások felrúgását szolgálja. Csakúgy, mint a szakadár Donyeck és Luhanszk megyékben november elejére tervezett választás – írta a Kommerszant.

(MTI/unian.ua/kommersant.ru/zzz)