Vidékünk népzenei és népdalkincsét mutatták be

Koncert és táncház a gyermekotthonban

2014. október 2., 07:00 , 716. szám

A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete által szervezett Tiszán innen Dunán túl programsorozat keretében a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban nevelkedő 68 leányhoz is ellátogatott a tiszapéterfalvai Kokas Banda. A gyermekotthon lakói mellett a Nagydobronyi Református Líceum diákjai közül negyvenen ismerkedhettek meg a vidékünkre jellemző szatmári népzenével, a Kokas Erzsébet által énekelt, egykor Nagydobronyban gyűjtött népdalokkal, valamint a korábban Kárpátalján minden magyar által ismert táncokkal, például a viski csárdással, amelyet Kokas Krisztina és ifj. Kokas Károly mutatott be a fiataloknak. A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A nagysikerű koncert táncházzal folytatódott, melynek során a gyermekotthonban nevelt lányok és a református líceum diákjai közül többen is megpróbálták a Kokas testvérektől eltanulni a vidékünkre egykor olyannyira jellemző tánclépéseket.

Kokas Erzsébet a rendezvény kapcsán így nyilatkozott: „A mai nagydobronyi programunk elsősorban a szatmári tájegység népzenéjéről, dalairól és táncairól szólt. Azon belül is főleg a mai Kárpátalja területén gyűjtött értékeket igyekeztünk bemutatni, majd megtanítani, például az egész Kárpátalja-szerte jól ismert viski csárdást. De énekeltem a nagydobronyi gyűjtésből népdalokat, melyek közül a „Szól a rigó...” madár kezdetűt nagyon ügyesen megtanulták a lányok. Dunántúli ugróssal melegítettünk be, közben táncoltunk egy kis kalotaszegit is. Azt gondolom, összességében mindenki jól érezte magát.”

A Kokas Banda alapítója és vezetője id. Kokas Károly tudósítónknak elmondta, hogy legutóbbi gyermekotthonbeli látogatásuk óta szerették volna egy koncerttel és táncházzal megörvendeztetni a nagydobronyi gyermekotthonban lakó árvákat, ami most a fent említett szervezőknek köszönhetően megvalósulhatott. Első itteni látogatásukkor meghatotta őket az a példaértékű gondoskodás, amellyel nevelik a sok esetben halmozottan sérült kislányokat. Jó volt őket látni, ahogy a táncokat megtanulva, a gimnazista lányokkal együtt önfeledten szórakoztak.

dózsa