Apró lépések az apróságokért

2014. október 9., 06:30 , 717. szám

Október 7-én Antal József, Rafajnaújfalu polgármestere Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, az Európai Unió Keleti Partnerség program lebonyolításának koordinátora, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Bozsik Béla beregszászi magyar konzul, Demeter Júlia, a KMKSZ Rafajnaújfalui Alapszervezetének alelnöke, Dudics István járási képviselő jelenlétében került átadásra a leendő óvoda épületének a Keleti Partnerség programja keretén belül kicserélt tetőszerkezete.

Az ötvenes évek tájékán emelt, téglából épített leendő óvoda korábban lakóházként funkcionált, 2011-ben vásárolta azt meg a Rafajnaújfalui Községi Tanács 72 ezer hrivnyáért. Az épület alapja 14x10 méter, felújítása, óvodává alakítása azóta folyamatosan tart. Rendbetételére 150 ezer hrivnyát utaltak ki a megyei költségvetésből, a nyílászárók (ajtók és ablakok) cseréjére, a fűtésrendszer felújítására. A községi tanács a közelmúltban azzal a kéréssel fordult Brenzovics Lászlóhoz és Sin Józsefhez mint a megyei és járási szervezet elnökeihez, hogy lehetőségek szerint segítsen az épület tetőszerkezetének kicserélésében. Az Európai Unió Keleti Partnerség programjának keretében a fontos munkálatok nemrégiben befejeződtek, az új tető, amely egész új arculatot kölcsönöz az egyre épülő és szépülő óvodának, átadásra is került.

– A jelenlegi óvoda épülete eredetileg parókia volt, amely még a 20–30-as évek táján épült vályogból – tudtuk meg Antal József polgármestertől. – A '90-es években került vissza az egyház tulajdonába, s azóta használjuk óvodaként, mert máshová egyelőre nem tudunk költözni. Most 23 növendéke van, de még 25 gyermek van a településen, akiket beíratnának szüleik az intézménybe. Összességében így egy olyan óvodára lenne szükség Rafajnán, amely képes 45-50 gyermek befogadására. Apránként sikerült megvalósítanunk, ami eddig megvan, többek között holland segítséggel, a Kárpátaljai Református Egyház közbenjárásával. Akkor az épület vakolására és a külső csatorna elkészítésére került sor, de még bővítenünk kell az épületet, hogy legyen étkezde, konyha, raktár, zuhanyozó, mellékhelyiség. Komoly beruházás ez, amihez majdnem egymillió hrivnya szükséges, s ebben még nincs benne az intézmény bebútorozásának költsége. De néhány dolog és a tető már megvan, s ezúton is köszönetet mondunk a támogatásért az egyháznak, Magyarország Kormányának és Brenzovics Lászlónak a közbenjárásért, segítségért.

em