Az MPP csak a második fordulóba bejutó magyar jelöltet támogatná

2014. október 9., 06:30 , 717. szám

A romániai Magyar Polgári Párt (MPP) esélyteleneknek tartja a romániai elnökválasztás magyar jelöltjeit, és csak azt támogatná közülük, aki esetleg bejutna a választás második fordulójába – mondta Biró Zsolt pártelnök.

Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy pártja Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, vagy Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjét támogatja a romániai államelnök-választáson. „Világos, hogy november másodikán (a választások első fordulóján) egyik jelölt sem kaphatja meg a szavazói névjegyzékben szereplő szavazópolgárok több mint felének bizalmát, november 16-án pedig azt a magyar jelöltet támogatjuk, amelyik bejut a második fordulóba” – idézte az MPP közleménye Biró Zsoltot.

A pártelnök közölte, elküldték a két magyar államfőjelöltnek a párt alkotmánymódosítási elképzeléseit, és arra kérték őket, jelenítsék meg ezeket a választási kampányban. Az MPP júliusban javasolta, hogy valamennyi őshonos romániai nemzeti közösség jogait az illető közösségre szabott sarkalatos törvény írja le, és hogy ezt a törvényt az illető kisebbség bevonásával szövegezzék meg. A párt azokat a nemzeti közösségeket tekintené őshonosoknak, amelyek több mint száz éve élnek együtt a román néppel. Ezeket Románia államalkotó tényezőként ismerné el az alaptörvényben. Azt is rögzítené, hogy a Romániában fennálló „nemzeti egyenlőség és nemzeti szabadság erkölcsi, történelmi és jogi alapja” az erdélyi románok 1918. december 1-jei gyulafehérvári nyilatkozata. Az Erdély és Románia egyesülését kimondó dokumentum teljes nemzeti szabadságot ígért az együtt élő népeknek.

(MTI/Kárpátalja)