Új tetőszerkezet a palágykomoróci iskolán

2014. október 9., 06:30 , 717. szám

Köszönhetően Magyarország Külügyminisztériumának és a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak, valamint a felújítást lehetővé tevő támogatást felajánló szervezetek által a lebonyolítással megbízott Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökének, új tetőszerkezetet kapott az 1976-ban épült Palágykomoróci Általános Iskola épülete. A felújított iskolát a tanulók és tanáraik október 5-én ünnepséggel köszönték meg a támogatóknak.

Az iskolás gyerekek ünnepi műsorát követően Béres Katalin iskolaigazgató elmondta: „Mi, kárpátaljai magyarok mondhatjuk azt, hogy nehezen élünk, de mondhatjuk azt is, hogy minket az állam mindenben segít. Amit egy állam megadhat, mi mindent megkapunk állami iskolaként. Ezt nyugodt szívvel tudom mondani, hiszen láthatjuk azt, hogy hatalmas összegekbe kerül egy oktatási intézménynek mind a fenntartási költsége, mind a szakmai biztosítása. Örömmel mondhatjuk azt, hogy az utóbbi években történtek olyan felújítások, amelyek jelentősen javították az épület állagát. De ma azért gyűltünk össze, hogy megköszönjük azt a segítséget, amit a magyar állam nyújtott a számunkra. Hiszen a magyar kormány mindent elkövet, hogy könnyebbé tegye a mi boldogulásunkat.”

A felújításnak emléket állító tábla leleplezése után Farkasné Bőcs Judit ungvári magyar konzul beszédében a következőképen fogalmazott: „Öröm a számomra, hogy itt lehetek önökkel ezen az átadóünnepségen. Nagyon nagy közös teljesítmény az, hogy sok más kárpátaljai magyar iskola mellett a Palágykomoróci Általános Iskola tetőszerkezete is teljes egészében felújításra került, ebben az anyaország is nagy szerepet vállalt. Mindenkinek szeretném megköszönni, aki ebben a munkában részt vett.”

A kivitelezést irányító Brenzovics László felhívta a jelenlévők figyelmét arra a táblára, amely ma is hirdeti, hogy 1976 augusztusában épült az iskola épülete az Út a kommunizmus felé kolhoz költségén, a XXV. szovjet pártkongresszus tiszteletére. Azóta se kolhoz, se párt, se kongresszus, az iskola viszont áll és működik. A bejárat mellé most elhelyeztek egy másik táblát is, mely tudatja, hogy az iskolának a tetőszerkezetét a magyar kormány támogatásával az Európai Unió Keleti Partnerség programjának keretében újították fel. Azt hiszem, hogy szimbolikus ez a történet, mutatja a kárpátaljai magyarság sorsát, amelynek minden nehézség ellenére sikerült fenntartani itt a magyar oktatást, az iskolát és a templomot. Ez rendkívül fontos dolog, hisz ki gondolta volna, hogy száz év elnyomatás ellenére is megtartják a magyar községek magyarságukat és iskolarendszerüket” – hangsúlyozta Brenzovics László, arra kérve hallgatóságát: „Ne hagyják ezt az iskolát. Igyekezzenek továbbra is fenntartani…”

Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke megköszönte a segítséget, hisz a tavalyi évben 56 kárpátaljai iskolát újítottak fel a magyar állam költségén. Azon kívánságának adott hangot, hogy Brenzovics Lászlónak és a magyar konzulátus munkatársainak maradjon erejük ahhoz, hogy még sok-sok iskolát, kultúrházat rendbe hozzanak Kárpátalján.

Megköszönte az iskola felújítását Ráti Éva, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal Oktatási Osztályának munkatársa is.

Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke, az Ungvári Járási Tanács képviselője elmondta, hogy 367 ezer hrivnyába került az iskola 1083 m2 alapterületű tetőszerkezetének teljes cseréje.

Badó Zsolt