Fizikashow tanárgyújtással és krumplipuskával

A Csodák Palotája Kárpátalján

2014. október 16., 06:30 , 718. szám
Pataki Attila előadásán meggyújtották az angoltanárt...

Október 14-én a Csongori Általános Iskola és a Nagydobronyi Középiskola több mint 400 diákja és pedagógusa vett részt egy-egy másfél óra terjedelmű, kémcsövekben, tiszta alkoholban, száraz jégben, lombikokban gazdag fizikai előadáson és kísérletsoron, s ismerkedhetett meg a fizika érdekesebb oldalával az Utazó Fizikashow két állomásán.

A show a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által szervezett Külhoni Magyar Felsősök Éve program keretében, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) közreműködésével Felvidék, Erdély és a Vajdaság után most nálunk állomásozott.

A Csongori Általános Iskolában Nagy Sándor igazgató köszöntötte a budapesti Csodák Palotája előadóit, továbbá Ljubka Katalint, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának osztályvezetőjét és Nagy Klárát, a KIM kárpátaljai referensét.

Az első helyszínen a Csodák Palotája, Magyarország első és egyetlen interaktív tudományos kiállításának Öveges József fizikaprofesszorról elnevezett előadótermének néhány kísérletét Pataki Attila mutatta be. Az élő fizikaórán az előadó különböző témákat, fizikai jelenségeket felölelő kísérleteket hajtott végre, egyrészt teljesen hétköznapi, minden háztartásban előforduló tárgyakkal, másrészt olyan eszközökkel, anyagokkal, amelyekkel egy kevésbé felszerelt fizikalaborban nem feltétlenül találkoznak a diákok. Pataki Attila a különböző kísérletek gyakorlati részének széles palettáját mutatta be azzal a céllal, hogy a vicces és látványos kísérletek a tudáson túl élményt is nyújtsanak a hallgatók, nézők számára. A száraz jéggel, cseppfolyós nitrogénnel, héliummal, lufival, gyufával és egyszerű vízzel végrehajtott kísérletek során a különböző halmazállapotokról, az anyagok tulajdonságiról, a hang terjedéséről is szó volt, s minderről úgy, hogy a kísérletek néhány mozzanatát maguk a diákok hajtották végre, miközben a lufik felfúvódtak a száraz jégtől, készült néhány palackrakéta, krumplipuska, és egy kísérlet erejéig néhány másodpercig az iskola egy tanára is „lángra kapott”.

A Nagydobronyi Középiskola zsúfolásig megtelt dísztermében Kántor József igazgató és dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntötte a közel 300 diákot. A Csodák Palotája előadója, Kiss Csaba szintén az Öveges terem néhány kísérletét mutatta be, annak jelmondata – „Ahol tudományból show lesz” – szellemében. Hogy mért nem szabad folyékony nitrogént inni, azt egy lufi kárára a tanulók egy életre megtanulták, a modellezés, forráspont, vákuum fogalmával, a különböző halmazállapotokkal és azok jellemzőivel, az állapotváltozásokkal és azok feltételeivel együtt. És ami a legjobb: úgy, hogy a közben érzékelt színek, szagok, akusztikus élmények, és mindezekkel együtt a szakember rendkívüli előadói képessége jóvoltából a fizika érdekessé, viccessé is vált, a díszterem pedig a száraz jég füstje és a repkedő, másodpercek alatt eszkábált „rakéták” jóvoltából a gyerekek számára kedvenc rajzfilmjeikből ismerős őrült tudósok laboratóriumává változott. A nitrogénfürdő, az Allen Meyer-lombik, a nyomás, sebesség, páratartalom, állapotváltozás fogalmakat pedig sokáig nem felejtik majd el a tanulók.

E. M.