Folytatódik az EU Keleti Partnerség programja

2014. október 16., 06:30 , 718. szám

Az Európai Unió Keleti Partnerség programjának keretén belül a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola is megújult: az intézmény 69 új nyílászáróval gazdagodott, ezzel pedig az épület kívülről tetszetősebbé vált, falai között pedig korszerűbb, kényelmesebb, barátságosabb körülmények között történik a jövőben a tanulás és a tanítás, ebben a tanévben 393 diák és 49 pedagógus számára.

A múlt héten Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára, a magyar Külügyminisztérium képviselői, dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, a Keleti Partnerség program lebonyolításának kárpátaljai koordinátora, Bacskai József ungvári magyar főkonzul és Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke látogatott el az intézménybe a korszerűsítés első részének átadása céljából.

Kovács Ádám Zoltán az átadón hangsúlyozta: Magyarország és a Külügymisztérium szívügyének tekinti a Keleti Partnerség keretében folyó korszerűsítéseket. Mint mondta, az iskolába való befektetés mindig megtérül, a Külügyminisztérium pedig minden erejével azon lesz, hogy a program folytatódjon, s a gyermekek megfelelő körülmények között tanulhassanak, gyakorolhassák anyanyelvüket.

Kovács Ádám Zoltán és Brenzovics László átadták Szilágyi Lajosnak, a középiskola igazgatójának a programra emlékeztető táblát, aki a gyerekek, szülők, pedagógusok nevében mondott köszönetet a támogatásért.

– Régi álmunk volt már, hogy kicseréljük iskolánkban a nyílászárókat. Az intéz­mény 45 évvel ezelőtt épült, s azóta nem történt ilyen jellegű felújítás. A nyílászárók nagyon rossz állapotban voltak, a Keleti Partnerség program keretében viszont ígéretet kaptunk arra, hogy az összes ajtó és ablak cseréjére sor kerül majd. Az összesen körülbelül 160 nyílászáróból 69-et ez év júliusa és augusztusa folyamán sikerült is kicserélni, így – 3 osztály és a tornaterem kivételével – mindegyik tanteremben beállítottuk az új nyílászárókat. Bízunk benne, hogy a vadonatúj, hőszigetelő nyílászárók sokat segítenek majd nekünk, s ígéretet kaptunk arra is, hogy a szükséges többit is megkapjuk az év folyamán – mondta el lapunknak Szilágyi Lajos.

Másnap Kovács Ádám Zoltán, nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár, Huber Tímea, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának vezetője és munkatársa, Tóth Ilona, valamint Miniska Édua kabinetfőnök, Brenzovics László, Bacskai József főkonzul, valamint Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere kisebb ünnepség keretében átadta Munkács egyetlen magyar óvodájának, a Munkácsi 16. Számú Óvodának a Keleti Partnerség programjának keretében felújított épületét.

Csepák Marianna, az óvoda vezetője elmondta, hogy a magyar óvoda Munkács legnagyobb óvodája, ahol hat óvodai és három bölcsődei csoportban összesen 230 gyerekkel foglalkoznak, az intézménynek összesen 56 munkatársa van. A felújítások során a magyar állami támogatásnak köszönhetően kicseréltek 58 ablakot az épületen, de még 56 ablak és 10 ajtó cseréje hátravan.

A gyerekek kis műsorral kedveskedtek a támogatóknak, akik megtekintették a szülők segítségével felújított hálótermeket is.

Brenzovics László elmondta: a Keleti Partnerség programja keretében Kárpátalján végzett munka hosszú évtizedek óta a legkomolyabb beruházás a vidék magyar oktatási, kulturális és szociális intézményeibe. Ezt a programot a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács hajtja végre vidékünkön, mely­nek keretében az első szakaszban 56 objektum felújítása valósult meg egy plusz egymillió dollárból. Olyan felújítások, amelyek elsősorban az oktatásnak és az ellátásnak a körülményeit javították. Általában iskolákban, óvodákban, kulturális intézményekben cseréltük az elöregedett nyílászárókat, a tetőt, vagy a fűtésrendszert korszerűsítettük. Most a program második szakaszában félmillió dollárból 25 intézmény felújítása valósult meg, maradt még néhány, amelyek felújítása is hamarosan befejeződik, és várjuk a támogatási összeg kiegészítését egymillió dollárra, amiről a felek várhatóan még az ősz folyamán írnak alá megállapodást. Mindez rendkívül pozitív üzenet a kárpátaljai magyarság számára.

Az ungvári járási Szalóka óvodája is megújult az EU Keleti Partnerség programjának köszönhetően. A 130 éves épület új tetőt kapott, valamint hat új ablakot és kívülről új, tartós vakolatot – mutatta be az intézményt az átadóünnepségre érkezőknek Huszár Margit óvodavezető és Biró Sándor, Szalóka polgármestere.

Az avatóünnepségen jelen volt Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Bacskai József ungvári magyar főkonzul, Szallár Sándor, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alelnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, valamint Orosz Kálmán, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke.

Az ünnepi műsor előtt Huszár Margit óvodavezető mutatta be a húsz kisgyerek által látogatott intézményt. Halász-Kovács Mária óvónő elmondta, hogy igyekeznek az ukrán nevelési és tanterv előírásainak betartása mellett a településre jellemző népi hagyományokkal is megismertetni a gyerekeket, és a magyarországi tantervből is igyekeznek átvenni bizonyos dolgokat, szép népi énekeket és játékokat tanítanak meg a gyerekekkel, hogy ezáltal is fejlődjön a szókincsük. Majd a gyerekek is megmutatták a vendégeknek, hogy mennyi okosat és szépet tanulnak az óvodában.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul elmondta: „Két évvel ezelőtt felvállaltunk egy olyan programot, amit a magyar állam támogat, és ott, ahol lehet, segít, és gyorsan segít. Amikor ezt a programot elkezdtük, akkor senki nem gondolt arra, hogy ilyen szörnyű események zajlanak majd Ukrajnában. Viszont már akkor éreztük, hogy a gázproblémák felmerülhetnek, hisz akkor már Magyarországon az előgázválságon túl voltunk. Nagyon fontos szempont volt az energiamegtakarítás, szó szót követett, és kölcsönösen az ukrán féllel kialakult a Keleti Partnerség programja […] Attól nagyobb dolog nincs, amikor boldog gyerekarcokat lehet látni, akik magyarul beszélnek, odafigyelnek a nevelőikre, elsajátítják a szavakat, meleg szobákban vannak. Ezeknek a minisikereknek ha örülünk, akkor a mindennap­jaink boldogabbá válnak.”

E.R.–B.Zs.