„Görög” szüreti mulatság Tiszapéterfalván

2014. október 16., 06:25 , 718. szám

Első alkalommal szervezte meg október 11-én a Tiszapéterfalvai Kultúrházban szüreti batyus bálját a Tiszapéterfalvai Görögkatolikus Egyházközség és a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ).

A bál megnyitóján Pősze Sándor, az egyházközség görögkatolikus áldozópapja köszöntötte az egyházmegye számos településéről érkezett vendégeket. Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese köszöntőjében a bál létrejöttét a szőlőműves munkájához hasonlította. Mint mondta, minden kezdet nehéz, és ahogyan a szőlőtövek elültetése után a leendő növekedés, úgy a bál, a kezdeményezés jövője is sok mindenen, de legfőképpen a görögkatolikus papokon és mindazokon múlik, akik annak létrejöttéért dolgoztak. A közös munka és a részvétel révén pedig a bált mindenki sajátjának érezheti, s a következőn már különösebb hívás nélkül is megtelik majd a terem mulatni vágyókkal, hiszen „az imának és a mulatásnak is megvan a maga ideje”.

A köszöntőket követően a Tiszabökényi Kultúrház Kovács Éva által felkészített, Step Up nevű tánccsoportja Nagy Katalin harmonikakíséretével szüreti dallamokra járt csősztáncával kezdetét vette a mulatság. A hangulat fokozásáról pedig szintén a fiatalok gondoskodtak. Minya Tamás Vittorio Monti Csárdását játszotta el hegedűn, a Step Up pedig szatmári táncokkal kedveskedett a jelenlévőknek.

Az est folyamán sor került tombolára és a szüreti kosarak elárverezésére, az éjszakába nyúló mulatságon a talpalávalóról a Salánki Koktél együttes és tiszapéterfalvai Kokas Banda gondoskodott. E. R.

Espán Rita