Jótékonysági szüreti batyus bál Csapon

2014. október 16., 06:25 , 718. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Csapi Alapszervezete az idén is megrendezte hagyományőrző szüreti batyus bálját. A helyszínre érkezve már különleges hangulat fogadta a résztvevőket. A „szüreti öltözetbe” varázsolt magyar iskola tornaterme pedig csak fokozta ezt.

Az idei bált jótékonysági céllal rendezték meg a szervezők. A rendezvényen befolyt összeget az alapszervezet azon magyar családok számára ajánlotta fel, amelyek hozzátartozói katonai szolgálatot teljesítenek a kelet-ukrajnai harcokban.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének és Csapi Alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta: „Bár ez a vidék nem kifejezetten bortermelő vidék, mégis évről évre megrendezzük a szüreti bálunkat, mert ez mindig jó alkalom a közösség számára, hogy találkozhasson és közös élményekkel lehessen gazdagabb.”

Trieb Gergely ungvári magyar konzul átadta Bacskai József főkonzul üdvözletét, valamint elmondta: „Fontos, hogy Ukrajnában a politikai és gazdasági instabilitás ellenére, e nehéz időkben is ápoljuk hagyományainkat, kultúránkat. Hiszen ez az, amiből erőt lehet meríteni, ami által táplálhatjuk s erősíthetjük itt, a határon túl is magyar közösségeinket”.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnök asszonya, valamint Maha László, a helyi magyar iskola igazgatója.

A szervezők színvonalas műsorral örvendeztették meg a résztvevőket. Elsőként a KMKSZ Csapi Alapszervezete Nyugdíjas Klubjának énekkarát hallhatták, amely ifjonti örömmel hazafias és népi énekeket előadva színesítette az estet. Természetesen az idei éven sem maradhatott el az autentikus népzene és néptánc. Az ungvári Csipkés együttes fergeteges koncerttel mutatta be a magyarság népzenei és néptánckultúráját. A színes palettán Felvidék, Magyarország, Kárpátalja és Erdély táncai és dallamvilága tárult a közönség elé. Ezt követően az együttes táncházat tartott, amelyet nagy érdeklődéssel fogadtak.

Idén sem maradt el a szüreti tombola, melyen most is értékes ajándékok találtak gazdára. A sorsolás meglepetéseiről az Ungvári Magyar Főkonzulátus, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület, a csapi református gyülekezet és a KMKSZ helyi alapszervezete gondoskodott. A választmány nőtagjai saját készítésű helyi töltött káposztával kínálták az este folyamán az egybegyűlteket.

Az est hátralevő részében a báli hangulatot a szürtei Palkó Tibor és zenekara fokozta, akik hajnali háromig húzták a talpalávalót a szüretet ünneplő jókedvű bálozóknak.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A szüreti mulatság sikeréről sokat elárul, hogy a szervezők már a jövő évi bált tervezik!

/V.E./