Koncert a fehér bot napján

2014. október 16., 06:25 , 718. szám

Október 15. a fehér bot napja. A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való beillesztésük útját. A Beregszászi Lions Сlub elnöke, Vékássy Alexander az idén harminckét látássérültet hívott meg és látott vendégül a patinás beregszászi Arany Páva Étterembe, közösen az Ukrajnai Vakok Szövetsége (УТОС) és a Tehetséges Ukrajnai Fogyatékosok Társasága munkácsi szervezetével.

Vékássy Alexander a Kárpátaljának elmondta, hogy a nemzetközi Lions-mozgalom tevékenységének egyik alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése, valamint a vakok- és gyengénlátók segítése, támogatása jelenti. A beregszászi club a győri Arabona Lions Club kezdeményezésére tavaly novemberben alakult. A győriek most felajánlottak 100 darab pendrive-ot (nagy teljesítményű USB-csatlakozóval egybeépített flash memória) kb. 1000 USD értékben, amelyeket a hallássérültek között osztottak ki, s amelyek a magyarországi támogatással kialakításra kerülő hangoskönyvtárrendszer használatában fogja segíteni a beregszászi látássérülteket. A Beregszászi Lions Club elnöke elmondta továbbá: „Kárpátalján a civil társadalom még nagyon gyerekcipőben jár. Mi úgy gondoljuk, hogy szükséges egy olyan szerveződés, amely felkarolja a rokkantakat és a sérülteket. Persze mindannyiunknak megvannak a saját bajaink, de észre kell vennünk, hogy vannak olyanok, akik nálunk is nehezebb helyzetben vannak, rajtuk kötelességünk segíteni. A következő elképzelésünk az lenne, hogy megelőzési céllal ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat, például szemvizsgálatokat szeretnénk a magyarországi partnereink segítségével. Köztudott, hogy az orvosok nálunk nem foglalkoznak a fogyatékosokkal, például a gyengénlátókat és vakokat nem sorolják be a megfelelő rokkantsági kategóriákba, ami alapfeltétele lenne annak, hogy bizonyos állami kedvezmények járjanak nekik. Maga az eljárás annyiba kerül, hogy ezt ők nem tudják kifizetni. Ezen szeretnénk változtatni, továbbá programokat akarunk szervezni a számukra, hogy a társadalom teljes értékű tagjainak érezhessék magukat.”

A koncerten fellépett Alina Kucsinszka, a Tehetséges Ukrajnai Fogyatékosok Társasága munkácsi szervezetének vezetője, valamint a kitűnő hangi adottságokkal megáldott két látássérült, Dmitrij Varga és Vaszilij Csoban, és a Krajnik Irén vezette búcsúi nyugdíjaskórus.

Badó Zsolt