Az 1956-os csoda

2014. október 30., 05:30 , 720. szám

A Rákóczi Szövetség idén is megrendezte a Gloria Victis nevű 1956-os emlékünnepségét, melyre már sokadik alkalommal kapott meghívást Kárpátalja fiatalsága. A főiskolások és egyetemisták részére ifjúsági találkozót szerveztek, a középiskolások pedig történelmi vetélkedőn vehettek részt.

A háromnapos rendezvény kiemelkedő része volt az '56-os eseményekben kulcsfontosságú szerepet játszott Budapesti Műszaki Egyetem épületében sorra került megemlékezés, valamint az azt követő fáklyás felvonulás a Bem térre. A rendezvényen idén több mint 1300 határon túli egyetemista és középiskolás vehetett részt. Kárpátalját a helyi Rákóczi-alapszervezetek, a II.RFKMF Hallgatói Önkormányzata, a Nagyberegi Református Líceum, a Kaszonyi Középiskola diákjai mellett a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) képviselte. A KMDFKSZ tevékenységének elismeréseként ez alkalommal a szervezet elnökét, Rigó Istvánt kérték fel, hogy tartson ünnepi beszédet a Kárpát-medencei fiatalság nevében.

„Az, hogy a hatalmas Szovjetunió népességének még fél százalékát sem kitevő nemzet szembeszálljon a világ egyik legnagyobb hatalmával, mások szemében vakmerőség, a mi számunkra csoda. Magyar fiatalnak lenni nem pusztán állapotmegosztás, vagy kiüresedett titulus. Magyar fiatalnak lenni egy eszme, egy világnézet, egy kötelesség” – hangzott el Rigó István beszédében. Az elnök felszólalása során köszönetet mondott a Rákóczi Szövetség elnökének, Halzl Józsefnek, hogy szívén viseli a Kárpát-medence ifjainak sorsát. Háláját fejezte ki az '56-os forradalmároknak azért, hogy példát mutattak, és amikor a magyar nemzetnek szüksége volt rá, akkor tettek is a szabadságért.

Ünnepi beszéde végén a KMDFKSZ elnöke fontos tanáccsal látta el a mai generációt: „Fiatalok, haladjunk a bátorság útján, és ha elcsüggednénk, forduljunk új erőért közös múltunkhoz és hitünkhöz.”

BB