Baromfik varcoma himlője

2014. október 30., 05:30 , 720. szám

Az egyik tyúkom taréjának a fejbőrrel való találkozásánál piros pettyek jelentek meg, melyek helyén hólyagok alakultak ki, majd ezek kifakadtak, váladék szivárgott belőlük, majd újabb sebek jelentek meg a testén, és étvágytalanná is vált az állat. Meg lehet-e még menteni, és ha nem, akkor el lehet-e még fogyasztani a húsát? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Varga Béla, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– Varcoma himlővel állhatunk szemben, mely általában a szárnyasokat támadja meg, de más háziállatoknál is észlelhetjük – indítja beszélgetésünket az állatgyógyász. – Az idősebb baromfik könnyebben átvészelik, a fiatalabbak viszont érzékenyebbek a betegségre. A kórnak több stádiuma van. Először piros pettyek jelennek meg a taréj és a fejbőr találkozásánál, melyek hólyagokká alakulnak át. A színük előbb barnás-sárgás, majd elfertőződnek, kifehérednek, és sötétbarnás, gyulladásos váladék szivárog belőlük, majd beszáradnak. A sebek elterjednek a testen, leginkább a fejen, a szem körüli részen. A kór magas lázzal jár, a baromfi étvágytalanná válik, szövődményként légúti betegség, tüdőgyulladás alakul ki, az állat lesoványodik, leépül az izomrendszere, és idejében megkezdett kezelés nélkül, 14-16 nappal a betegség első tüneteinek a megjelenése után a szárnyas elhullik.

– Miként lehet kikezelni az állatot?

– Ha az első taréjtáji és szem körüli pettyek feltűnése és az étvágytalanság megjelenése után a gazda állatorvoshoz fordul, még meg lehet menteni az állatot. Antibiotikumokat írunk fel, melyeket por formájában a beteg jószág ivóvizébe kell adagolni az általunk meghatározott módon, öt napon keresztül. Egyúttal jóddal, glicerintartalmú kenőccsel kell kenegetni a sebeket – ugyancsak öt napig –, hogy mihamarabb leszáradjanak. A beteg aprójószágot azonnal el kell különíteni az egészségesektől, nehogy megfertőzze azokat, és igyekezzünk zártabb helyen tartani a beteget. Ugyancsak ajánlatos külön tartani az idősebb és a fiatalabb állatokat, nehogy egy idősebb, a betegségen már átesett, de fertőzőképes egyed átadja a kórt a fiatalabbaknak.

Ha pedig a beteg aprójószág már menthetetlen, le lehet vágni az állatot, és meg lehet enni a húsát, de a csúnya, sebes, fertőzött bőrét nem ajánlatos elfogyasztani.

Lajos Mihály