A gégegyulladás (laringitis)

2014. november 6., 06:25 , 721. szám

Már egy hete be vagyok rekedve, köhécselek, de nem köhögök fel semmit, és úgy érzem, mintha lenne valami a gégémben. Miben betegedhettem meg, és mit kell tennem a gyógyulásomért? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy beregújfalui olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégészéhez továbbítottuk.

– Ha bárkit megkérdeznénk, hogy volt-e életében gégegyulladása, már a kisgyermekektől is igenlő választ kapnánk. A hangszálak megerőltetése is kiválthatja a kórt, csecsemőknél egy hosszú sírás, idősebb gyermekek, felnőttek esetében pedig egy megerőltető éneklés vagy kiabálás, s ha nyugodt állapotba hozzuk hangszálainkat, csendben maradunk, nem beszélünk, a betegség visszalép – magyarázza a szakorvos. – A kór mind gyermekeknél, mind felnőtteknél különböző vírusos légúti fertőzések kísérő tünete is lehet. A gégegyulladás gyakrabban támadja meg azokat a személyeket, akik munkájukból kifolyólag sokat beszélnek, például a tanárokat, az énekeseket, a színészeket. Ez a tény pedig azt sugallja, hogy meg kell tanulnunk helyesen használni a hangszálainkat, nem szabad azokat túlerőltetni, ordítva, kiabálva beszélni. A betegséghez vezető úton ezenkívül nagy szerepet játszanak a káros szenvedélyek, a dohányzás, az alkohol, a szénsavas üdítőitalok, az irritáló (túl hideg, túl forró vagy túl fűszeres) ételek mértéken felüli fogyasztása.

A gégegyulladásnak van akut (heveny) és krónikus (idült) formája. Az utóbbi pedig, sajnos, az első lépcsőfok a torokrákhoz vezető úton. A krónikus változat kialakulásában fő szerepet játszanak a fent említett tényezők, továbbá olyan betegségek, melyek megzavarják az immunrendszer normális működését, a víz, a levegő szennyezettsége, a szmog, illetve ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol hosszabb ideig belélegezhet vegyszereket, permetezőszereket, hígítókat, lakkokat, festékeket. Számukra javasolt, hogy védőmaszkban végezzék a munkájukat.

– Melyek a gégegyulladás tünetei, és miként lehet meggyógyítani a betegeket?

– A páciensek gyakran visszatérő vagy nagyon hosszú ideje tartó rekedtségre panaszkodnak, úgy érzik, mintha idegen test lenne a gégéjükben, emellett köhécselnek, de az nem eredményez megkönnyebbülést. Váladékot viszont nem köhögnek fel. A kezelés során fontos, hogy mielőbb forduljanak orvoshoz. Természetesen gyógyszereket is írunk fel, de nem szabad csodát remélni az orvosságoktól, ha a beteg az egyik kezével tablettát szed, a másikkal pedig cigarettáért nyúl. A pácienst nem lehet csak gyógyszerekkel kikezelni, ha nem hagy fel az egészségtelen életmódjával, a dohányzással, a túlzott alkoholfogyasztással, a helytelen étrenddel, melyek magukkal vonják a gége idült megbetegedését, elérhet egy olyan pontot, ahonnan már nem lehet visszafordulni. Ha nem folytat egészséges életet, a betegség folyamata végül rákhoz vezet.

Lajos Mihály