Hagyományőrző és kézművesnap Kisdobronyban

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

A KMKSZ Kisdobronyi Alapszervetete Ügyes kezek címmel szervezett hagyományőrző kézművesnapot a gyerekek számára a Bethlen Gábor Alap támogatásával. A program lebonyolításához a helyszínt a Kisdobronyi Református Gyülekezet biztosította az úgynevezett Ifjúság Házában, ahol ötven kisdobronyi gyerek gyűlt össze november 15-én, szombaton. A rendezvény kezdetén Bernát Tamás református lelkész tartott közös áhítatot, mejd megkezdődtek a sötétedésig tartó programok. Nagy Anikó rajztanártól csuhébaba-készítést tanulhattak, Katona Magdolna tanító nénitől üvegfestést és fadíszek készítését lehetett ellesni. A tiszaújlaki bőrdíszműves mesterekkel, Petrusinec Vladimirral és Petrusinecné Rózsa Ilonával bőrrózsákat, kulcstartókat, nyakláncokat, karkötőket készítettek az érdeklődő gyerekek, és végül a bőrből készült alkotásokba neveket és monogramokat is beleponcolhattak (mélyíthettek). Akik pedig elfáradtak a sok kézművesmunkától, népdalokat és a vidékre jellemző néptáncot is tanulhattak Torma Istvántól és Torma Gergőtől, a Nagydobronyi Hímes Néptáncegyüttes vezetőitől.

Szigeti-Séra Natália, a KMKSZ Kisdobronyi Alapszervezetének elnöke tudósítónknak elmondta, nyolcévesnél idősebb gyermekek számára hirdették meg a rendezvényt, és ötven gyerek jelent meg, akik között voltak hatévesek is. Szebbnél szebb ajándéktárgyak születtek, rengeteg saját készítésű tárgyat vihettek haza a gyerekek.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke a rendezvény zárásaként köszönetet mondott a kisdobronyi KMKSZ-alapszervezet aktív tagjainak, a szülőknek, hogy másodszor is megszervezték a gyerekek nagy örömére a hagyományok és a kézműves mesterségek átörökítését szolgáló rendezvényt. Köszönetet mondott a helybeli kézműveseknek, a tiszaújlaki bőrdíszműveseknek, valamint a néptáncokat és népdalokat oktató Torma fivéreknek, hogy vállalták a gyerekekkel való foglalkozást. Bizakodva jegyezte meg, hogy egyre több gyerekeknek szánt rendezvényt szerveznek a KMKSZ ungvári járási alapszervezetei, s hangsúlyozta: „Aki a gyermekekbe energiát fektet, az a jövőbe fektet energiát. Azt gondolom, ezzel a rendezvénnyel a KMKSZ Kisdobronyi Alapszervezete azt üzeni minden kárpátaljai magyar számára, hogy itt akarunk megmaradni és magyarként élni tovább.” Majd megdicsérte a szebbnél szebb ajándéktárgyakat, amelyeket a kézművesek segítségével készítettek a gyerekek.

A rendezvény végén a szülőknek bemutatták a megtanult néptáncot és népdalokat is a gyerekek, végül a saját maga által készített tárgyakon túl minden gyerek kapott ajándékot is, köszönhetően a támogatónak, a BGA-nak.

dózsa