A sérülés körülményeinek objektív kivizsgálását követeli a katonai kórháztól az ATO-ból visszatért katonák esetében a kormányzó

2014. november 20., 19:15

Vaszil Hubal, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) vezetője felszólította a megyei katonai kórház irányítóit, hogy biztosítsák az objektív, a katonák érdekében történő kivizsgálását annak, milyen körülmények között szerezték sérüléseiket a terrorellenes művelet (ATO) térségéből visszatértek, továbbá, hogy megfelelő módon rögzítsék a tényállást a dokumentumokban, s adjanak meg számukra minden lehetséges segítséget – jelentette a Zakarpattya Online.

A megye kormányzója az ATO-ban részt vettek azon jelzéseire reagált, miszerint egészségügyi dokumentumaikban hamis adatokat tüntetnek fel sebesülésük körülményeiről, mintha a sérülések nem harci cselekmények során következtek volna be.

Az egyik katonát például légnyomás érte a fronton, a kórlapján viszont most az a bejegyzés szerepel, hogy kompressziós sérülést szenvedett lövészeti gyakorlat közben. Ez az incidens felkeltette az önkéntesek figyelmét is – írja az ungvári portál.

A kormányzóhoz eljutó jelzések, a katonák egészségügyi okmányainak kitöltésével kapcsolatos problémák, illetve az ATO-ból visszatértek gyógykezelésével kapcsolatos általános helyzet tisztázására Vaszil Hubal megbeszélésre hívta Jarema Bekert, a munkácsi székhelyű kórház vezetőjét. Az intézményvezetőhöz címzett levelében a kormányzó nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy szükség esetén az illetékes hivatalokhoz – a katonai ügyészséghez, a Védelmi Minisztériumhoz, az ATO vezérkarához forduljon az ügyben – közölte az ODA sajtószolgálata.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)