A V4-ek elnökeivel tanácskozott Porosenko

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

Pozsonyban találkoztak Ukrajna és a visegrádi négyek államfői vasárnap a csehszlovákiai rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében.

A találkozó alkalmával folytatott megbeszéléseket követő közös sajtótájékoztatón Áder János magyar államfő kijelentette: Magyarország az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta támogatta és végrehajtotta az uniós, illetve NATO-fórumokon elfogadott szankciókat, és ez a jövőben is így lesz. Hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna független, területi integritását megőrző, demokratikus, fejlődése útját maga megválasztó, gazdaságilag stabil és virágzó ország legyen.

A vendéglátó Andrej Kiska államfő kijelentette: Porosenko ukrán elnök meghívását a rendszerváltoztatás 25. évfordulójának ünnepségére az aktuális helyzeten kívül az is indokolta, hogy „Ukrajna lakossága azt az utat választotta, mint mi 25 évvel ezelőtt”. Fontosnak nevezte, hogy a találkozón a V4-es országok elnökei megegyeztek abban, egységesen kell fellépniük az ukrajnai helyzetet illetően.

Hasonló hangnemben nyilatkozott Bronislaw Komorowsky lengyel államfő is, aki kiemelte annak fontosságát, hogy a V4-ek országai „egységesen és szolidaritásukat megőrizve” foglaljanak állást amellett, hogy Ukrajnának meg kell védenie magát az „orosz agressziótól”.

Milos Zeman cseh államfő annak a reményének adott hangot, hogy Petro Porosenko „a béke, nem pedig a háború államfőjeként kerül be a történelembe”.

Petro Porosenko ukrán államfő nagyon fontosnak és hasznosnak értékelte a vasárnapi pozsonyi találkozót. Hangsúlyozta: a háború, amely Ukrajna keleti részén folyik, Európa biztonságáról és szabadságáról is szól. Az elnök sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Porosenko a sajtótájékoztatón közölte, a pozsonyi találkozón az együttműködés új és állandó, külügy- és védelmi miniszteri szintű formátumának kialakításáról állapodtak meg a visegrádi négyek országai és Ukrajna között.

A pozsonyi várban megtartott államfői találkozó után a visegrádi négyek köztársasági elnökei átvonultak a Szlovák Nemzeti Színházba, a hivatalos ünnepség színhelyére, ahol csatlakozott hozzájuk Joachim Gauck német államfő is.

Az elnökök az ünnepi ceremónia után szimbolikus gyertyagyújtással idézték fel a rendszerváltoztatás legismertebb pozsonyi előeseményét, az 1988 márciusában zajlott úgynevezett gyertyás tüntetést, amelynek résztvevőit vízágyúk és gumibotos rendőrök bevetésével kergette szét a kommunista hatalom. Az államfők vasárnapi hivatalos programja ünnepi vacsorával ért véget a szlovák köztársasági elnök székhelyéül szolgáló Grassalkovich-palotában.

(MTI/unian.ua/zzz)