Privatizálható-e a közös helyiség?

2014. november 27., 06:30 , 724. szám

„Egy lakótelepi tömbházban élek, ahol a lakásom a lépcsőházból nyíló, attól külön ajtóval elválasztott előtérszerűségből nyílik másik két lakással egyetemben. Az idők során sikerült megszereznem az előterünkből nyíló másik két lakást is. Ahhoz, hogy a lakásokat egybenyitva egy nagyobb otthont alakíthassak ki, szükségem volna az előtér egy részének leválasztására is. Miután mind a három lakás az enyém, ezzel senkit sem károsítanék meg. Nem szeretnék önkény esterületfoglalóvá válni, ezért kész vagyok privatizálni az előteret. Van erre lehetőség?”

Ukrajna Polgári Törvénykönyve (PTK) 382. paragrafusa értelmében lakásnak nevezzük a lakóházon belüli szeparált otthont, amely állandó lakóhelyül szolgál, s alkalmas a lakhatásra. A többlakásos épületek lakástulajdonosainak közös tulajdonát képezik a közös használatú helyiségek, az épület tartószerkezetének elemei, a technikai, elektromos, csatornázási és egyéb berendezések a lakás területén és azon kívül, amelyek valamennyi lakástulajdonos szükségleteinek kielégítését szolgálják.

A PTK 369. paragrafusának értelmében a társtulajdonosok együtt birtokolják és használják a közös tulajdont, hacsak másként nem állapodnak meg egymás között. A közös tulajdonról valamennyi társtulajdonos beleegyezésével rendelkeznek.

Az Alkotmánybíróság 2011. 11. 09-i № 14-рп/2011 Határozatát Hulak Volodimir Olekszandrovics polgár alkotmányos folyamodványa ügyében Ukrajna törvénye Az állami lakáslap privatizációjáról 10. paragrafusának 2. pontja hivatalos értelmezését illetően viszont úgy kell érteni, hogy a két- vagy többlakásos lakóházak, illetve a szállóbeli lakóhelyiségek tulajdonosai, függetlenül attól, hogy milyen alapon szereztek tulajdonjogot ezekre a lakásokra, lakóhelyiségekre, társtulajdonosai az épület vagy szálló közös helyiségeinek, technikai berendezéseinek, a külső tereprendezési elemeknek. Ezért a lakások egyesítésekor tilos „privatizálni” az épület közös helyiségeit.

hk