Ismét Kárpátalján a Csodák Palotája

2014. december 4., 08:00 , 725. szám

Látványos, szórakoztató, de egyben közérthető és kézzelfogható, talán így lehetne jellemezni azt a november 26-án megtartott rendhagyó fizikaórát, melyet Kiss Csaba, a Csodák Palotája társulatának tagja tartott. Az órán a természet alapvető törvényeinek szórakoztató bemutatása által kaphattak betekintést a diákok a fizika csodálatos világába.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezete a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával ebben a hónapban két helyszínre vitte el a csodát. Az egyik helyszínnek a kisgejőci iskola adott otthont, ahová a nagygejőci iskola néhány diákja is ellátogatott. A másik helyszín pedig az eszenyi iskola volt, ahol jelen voltak tiszaásványi és szalókai diákok is.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke szerint nagy sikerrel szerepelt a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében a vidékünkön korábban már megfordult Csodák Palotája. Sajnos, az ukrajnai iskolákban nagyon kevés lehetőség van arra, hogy ilyen kísérleteket hajtsanak végre a diákok, ez a program viszont kimondottan erre irányul, illetve a fizika népszerűsítésére. „Az a célunk, hogy a magyar iskolákba minden hasonló jellegű program eljusson, és az itteni gyerekek is részesülhessenek azokban a programokban, amelyekben az anyaországiak. Mivel már korábban is nagy sikere volt az előadásnak vidékünkön, ezért szerettük volna, ha még több iskolába eljut, hogy minél több magyar diák is átélhesse a gyakorlatban, megismerhesse a fizika csodálatos világát.”

A Csodák Palotájának alapelve a játszva tanítás. Ez meg is mutatkozott az előadás alatt, hiszen a folyékony nitrogéntől megkezdve a száraz jégen át a hétköznapokban is használt egyszerű eszközök által olyan fogalmakkal is megismerkedhettek a tanulók, mint a halmazállapot, sebesség, páratartalom vagy nyomás. A rendhagyó fizikaórának mindkét helyen nagysikere volt, a tanulók figyelmesen, néha egészen meglepetten, máskor pedig jól szórakozva mélyültek el a fizika különleges, csodákkal teli világában. A szervezők remélik, hogy sikerült sok diákban felkelteni az érdeklődést a természettudományok iránt.

ve