A tudomány jobbá teszi az életet

2014. december 4., 08:00 , 725. szám
Dr. Orosz Ildikó köszönti a konferencia résztvevőit

November 27-én második alkalommal szervezte meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Öregdiák Szövetsége az Öregdiák Tudományos Konferenciát.

Az Öregdiákok a tudományok világában címet viselő konferencia megnyitóján dr. Rácz Béla, az Öregdiák Szövetség elnöke, a főiskola rektorhelyettese az első konferenciára emlékeztetett, amelyen az egykori főiskolások színvonalas előadásaikkal egyértelműen bebizonyították, hogy az intézményben diplomát szerzett hallgatók a világ szinte minden részén megállják helyüket a tudományos életben. Az egykori főiskolások gyakorta Európán kívül folytatják munkájukat különböző tudományágakban, s szükséges, hogy az általuk szerzett eredményekről be is számolhassanak.

Dr. Orosz Ildikó, a konferenciának és a szövetségnek otthont adó főiskola elnöke örömét fejezte ki aziránt, hogy nagyszámú „diák” tért vissza az intézménybe, amely a kárpátaljai magyar tudományosság központja, hogy megossza munkája eredményeit. Mint mondta, az Öregdiák Szövetség létrejöttének fő célja a főiskolát elvégzett hallgatók közötti kapcsolattartás volt, aminek az európai és amerikai egyetemeken is nagy hagyománya van. A kapcsolattartáson túl viszont örömre ad okot az, hogy a szövetség a tudományos pályára orientálódott diákokat is összehozza, alkalmat teremt köztük a találkozásra, arra, hogy megmutathassák, miben, milyen területen jók. „Remélem, hasznos, élénk, őszinte, egymást inspiráló új gondolatokat hoz a mai nap, ezekből újabb tudományos munkák születnek, s az megalapozza a következő konferenciát, s lesz mire és miből építkezni” – zárta köszöntőjét Orosz Ildikó.

Dr. Szikura József, a főiskola rektora beszédében kiemelte: a fiatal szakemberek tudásuk, tapasztalatuk átadásával segítenek jobbá tenni az életet Kárpátalján, szülőföldünkön.

A konferencián a főiskola egykori, jelenleg a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Budapesti Corvinus Egyetem doktori iskoláiban tanulmányokat folytató diákjai, illetve a főiskola jelenlegi, doktori tanulmányokra készülő diákjai számoltak be kutatásaikról. A társadalomtudományi szekcióban 17, a természettudományiban pedig majd’ egy tucatnyi előadásra került sor. Az elhangzott előadások jelentős része kárpátaljai vonatkozású.

A konferencia létrejöttét a BGA Zrt. támogatta.

em