Kelet-Európa fiataljai Visegrádon

2014. december 11., 06:25 , 726. szám

December 5-én, pénteken először a V4-ek szellemiségében rendezett nagyszabású, háromnapos konferenciát a magyarországi Fidelitas ifjúsági szervezet. Az esemény rendhagyóságát jól tükrözi, hogy nemcsak a V4 tagországainak ifjúsági szervezetei vehettek részt rajta, hanem a régió más országainak (Románia, Szerbia és Ukrajna) szervezetei is. Kárpátaljáról a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének képviseletében Dobsa István, Kardos Albert és Szaniszló Róbert volt jelen.

A rendezvény célja a fiatal generáció ösztönzése, terelése azon felismerés irányába, hogy a valós együttműködés közös sikereket hozhat. Témáinak központjában a rendszerváltás, a V4-ek együttműködése az Európai Unióban, a kisebbségvédelem, valamint a régió versenyképessége és a keleti nyitás állt.

A háromnapos konferencia első megállója Budapest volt. Az Országházban Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke fogadta a meghívottakat, majd osztotta meg velük gondolatait a rendszerváltás jelentőségéről. A képviselő beszélt Magyarország és az Európai Unió viszonyáról. Elmondta, hogy az Unió működésével kapcsolatban sok területen vannak kritikák, de ez nem változtat azon, hogy ez a térség mindig is a Nyugathoz akart tartozni. Az alelnök hangsúlyozta, hogy ha Szerbia is csatlakozik, ami az évtized közepére meg is valósulhat, erősödhet a kelet-közép-európai lobbi az Unión belül. Természetesen a beszélgetésből nem maradhattak ki az aktuálpolitikai kérdések sem, így többek között szó esett Ukrajna Unióhoz való csatlakozásáról is.

Az ifjúsági konferencia programja másnap Visegrádon folytatódott, ahol négy kerekasztal-beszélgetés várta a résztvevőket. Az első szekcióban a V4 tagországok uniós együttműködésének részleteiről hallhattak a vendégek Takács Szabolcstól, Magyarország biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkárától és Zbigniew Krużyńskitól, a lengyel külügyminisztérium visegrádi együttműködésért felelős koordinátorától. A következő szekcióban a kisebbségek helyzetéről tartott előadást Gál Kinga fideszes és a felvidéki Nagy József európai parlamenti képviselő. A harmadik szekció – melynek előadói Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, valamint Vladimir Vaňo, a Sberbank szlovákiai vezető elemzője, Jiří Schneider, a prágai Biztonságpolitikai Tanulmányok Intézetének főmunkatársa volt – témáját a keleti nyitás politikája és a kelet-közép-európai régió versenyképessége képezte.

Végül a konferencia legérdekesebb részeként, a negyedik szekcióban a meghívott ifjúsági szervezetek vezetői beszélgettek a fiatalok elvándorlásáról, a gyermekvállalás nehézségeiről és az alacsony politikai aktivitásról.

A szervezők, Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke és Kurucz Dániel, a Fidelitas nemzetpolitikai munkacsoportjának vezetője bíznak benne, hogy ezzel az első ízben megrendezett közép-kelet-európai konferenciával hagyományt teremtettek. Reményeik szerint ezzel az eseménnyel létrehoztak egy olyan fórumot, amely munkacsoportjainak segítségével a fiatalok megvitathatják és megoldhatják az aktuális problémákat együtt, egymás segítségével.

D.I.