Mehet a gyerek külföldre az apa engedélye nélkül?

2014. december 11., 06:25 , 726. szám

„Férjemmel elváltunk, hároméves fiunkat én nevelem. Van rá mód, hogy a gyerekkel külföldre utazzak, ha a volt férjemnek már hónapok óta nyoma veszett, így nem tudok engedélyt kérni tőle ehhez?”

– Ukrajna törvénye Az ukrán polgárok Ukrajnából való kiutazásának és Ukrajnába való beutazásuk rendjéről 4. paragrafusa 2. részének 2. bekezdése értelmében a gyermek úti okmányának kiállítása a szülőknek vagy a szülők törvényes megbízottainak közjegyző által hitelesített folyamodványa alapján történik. Amennyiben hiányzik a szülők egyikének hozzájárulása, a bíróság engedélyezheti az ország elhagyását a kiskorú ukrán állampolgár számára.

Tehát a gyermek utaztatásához nélkülözhetetlen mindkét szülő írásos, közjegyző által hitelesített hozzájárulása. Amennyiben az apa tartózkodási helye ismeretlen, fordulhat a lakhelye szerint illetékes bírósághoz az utazási engedély megadásáért, ám számítson rá, hogy a bíróság előtt valószínűleg hitelt érdemlően bizonyítania kell majd, hogy a keresett férfi tartózkodási helye valóban ismeretlen, illetve, hogy lehetetlen vele kapcsolatba lépni.

hk